Impasse rondom Open Arms ten einde: Spanje gaat migranten opvangen

VIDEODe Spaanse regering stuurt een marineschip naar het Italiaanse eiland Lampedusa om het schip Open Arms met honderd migranten naar Spanje te begeleiden. Vandaag sprongen zeker tien migranten van het schip, om al zwemmend de zee te bereiken. Ze werden door de kustwacht uit het water gevist.

De Open Arms dobbert al negentien dagen op zee met bijna honderd migranten aan boord en wacht net buiten de haven van Lampedusa. De kapitein heeft gevraagd om de voornamelijk Afrikaanse migranten aan wal te mogen brengen, ondanks een Italiaans verbod aan land te komen.

,,De Audaz zal vanmiddag om 17.00 uur vertrekken en in drie dagen naar Lampedusa varen, waar het zich zal ontfermen over de mensen op de Open Arms en de boot zal escorteren naar de haven van Palma de Mallorca”, zei de regering in een verklaring.

Het Open Arms-schip, gerund door een Spaanse liefdadigheidsorganisatie met dezelfde naam, was zich nog niet bewust van het plan. Eerder vandaag beschreef de organisatie de situatie aan boord als ‘uit de hand gelopen’ en zei dat minstens tien mensen overboord waren gesprongen in een wanhopige poging naar Lampedusa te zwemmen.

Tekst loopt door onder de foto.

De Italiaanse kustwacht schoot  degenen die in zee sprongen te hulp.
Volledig scherm
De Italiaanse kustwacht schoot degenen die in zee sprongen te hulp. © AP

Harde lijn

De Open Arms dobbert al negentien dagen op zee met bijna honderd migranten aan boord.
Volledig scherm
De Open Arms dobbert al negentien dagen op zee met bijna honderd migranten aan boord. © AP

De eerste man die in zee sprong, een Syriër, werd gered door de Italiaanse autoriteiten, die voor hem hebben opgevangen, zei een woordvoerster van Open Arms. De Italiaanse kustwacht kwam ook te hulp bij degenen die later sprongen, zagen verslaggevers van Reuters.

Op beelden was te zien dat een paar mensen op een kleine rubberboot naar de Open Arms werden gebracht, maar het was niet duidelijk of zij tot de geredde migranten behoorden. Italië heeft een harde lijn gekozen voor het binnenlaten van migranten. Minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, zegt dat door hulporganisaties gerunde hulpschepen ‘taxi's’ zijn geworden voor mensensmokkelaars.

Salvini suggereerde vandaag dat de organisatie de problemen aan boord overdrijft. Van acht migranten die gisterenavond aan wal werden gebracht voor dringende medische hulp, hadden er slechts twee gezondheidsproblemen, zei hij.

Een aan land gebrachte migrant wordt door hulpverleners afgevoerd.
Volledig scherm
Een aan land gebrachte migrant wordt door hulpverleners afgevoerd. © REUTERS
  1. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het rechercheteam onderzoekt ook of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in Duitsland.