Identiteit doorrijder dodelijk ongeluk Visé bekend, verdachte nog voortvluchtig

Update/VideoDe bestuurder van de vrachtwagen die gisteravond doorreed na het vooroorzaken van een dodelijk ongeval bij een demonstratie van de gele hesjes bij Visé is geïdentificeerd. Dat heeft een woordvoerder van de Belgische politie gezegd.

Details over de identiteit van de vrachtwagenchauffeur zijn niet gegeven. De man is voortvluchtig. De politie in België en Nederland zijn op zoek naar hem. Bij het ongeluk kwam een 50-jarige actievoerder in geel hesje om het leven.

Het ongeluk gebeurde tijdens een blokkade van de snelweg naar Maastricht door zo’n twintig gele hesjes. De vrachtwagenchauffeur zou zich een weg hebben willen banen door de blokkade van de demonstranten, meldt De Limburger. De man was op slag dood. Een tweede persoon raakte gewond. De vrouw van het dodelijke slachtoffer zou ook bij de demonstratie aanwezig zijn geweest.

De toegesnelde Belgische politie vroeg de trucker zijn vrachtwagen even verderop op een parkeerplaats neer te zetten, omdat het voor hem niet veilig zou zijn in de buurt van de demonstranten te blijven. De chauffeur is er echter vandoor gegaan, aldus Belgische media. Toen de agenten hem daar wilden ondervragen en onderwerpen aan een drugs- en alcoholtest bleek hij verdwenen. Volgens de zender RTBF had de vrachtwagen een Nederlands kenteken.

Zoektocht naar chauffeur

Een woordvoerster van de politie in Limburg zei vanochtend dat ook in Nederland ,,in samenwerking met de Belgische collega’s wordt uitgekeken naar de vrachtwagen”. Volgens haar heeft de Nederlandse politie van de Belgen ,,bepaalde kenmerken” van het voertuig gekregen op basis waarvan ze ernaar uitkijken. Welke dat zijn, wil ze niet zeggen.

Bij de blokkadeactie van actievoerders in gele hesjes vrijdagavond bij Visé waren voor zover bekend geen Nederlandse demonstranten betrokken.

Als gevolg van het ongeluk werd de snelweg van Luik richting Eijsden in Limburg tijdelijk afgesloten. De weg is inmiddels weer vrijgegeven. Woensdag 2 januari voerden de protestanten actie op dezelfde plek.

Zwarte rouwband

In Maastricht lopen actievoerders in gele hesjes vanmiddag met een zwarte rouwband tijdens hun wekelijkse tocht door de Limburgse hoofdstad. Ze doen dat uit medeleven met de nabestaanden van de ,,gele strijder’’, laten ze via Facebook weten.

Vanmiddag houden de Waalse gele hesjes van 14.00 uur een herdenkingsbijeenkomst bij het station Luik-Guillemins. 

Volledig scherm
Demonstrant omgekomen bij actie gele hesjes op snelweg bij Visé © Nick Rompelberg