Volledig scherm
De originele poort van Strawberry Field. © Getty Images

Iconisch ‘Strawberry Field’ open voor Beatlesfans

‘Strawberry Field’, bezongen in een van de mooiste liedjes van The Beatles, wordt vanaf vandaag werkelijkheid voor de fans. De plek waar John Lennon als kind verstoppertje speelde is opgeknapt en opengesteld voor de fans.

Strawberry Field was een door het Leger des Heils gerund tehuis in Woolton, bij Liverpool. De kleine John klom met vriendjes over de muur en speelde verstoppertje in de tuin. In 1967 werd de plek wereldberoemd door een van de mooiste songs van de Beatles: Strawberry Fields – Lennon plakte er een meervoud s aan vast.

Zeventig jaar geleden werd het tehuis gesloten en raakte het in verval. Nu wordt het heropend als bezoekerscentrum en opleidingsplek voor jongeren met leerproblemen. De iconische plek is ook heringericht met een café, tuinen en een expositie ‘Strawberry Fields Nothing is Real’. Die gaat over het leven van Lennon en zijn songwriters-talent. Er zijn video’s te zien. Het centrum heeft als beschermvrouw Julia Baird (72), de halfzuster van de in 1980 vermoorde Lennon.

Speciale plek

Jaarlijks kwamen al ruim 60.000 toeristen naar Strawberry Field kijken, maar hier stonden ze tot nu toe voor een gesloten hek. Volgens Julia Baird koesterde Lennon Strawberry Field als ‘zijn speciale plek’.