Volledig scherm
Joe Biden en zijn zoon Hunter. © REUTERS

Hunter Biden stapt op bij Chinees bedrijf

Hunter Biden (49), zoon van de voormalige Amerikaanse vice-president Joe Biden, stapt aan het einde van oktober uit het bestuur van het Chinese investeringsbedrijf waar hij werkzaam is. Dat heeft de advocaat van Biden bekendgemaakt in een verklaring. Het is voor het eerst dat Hunter van zich laat horen sinds het begin van de Oekraïne-affaire waarin hij een prominente rol heeft.

In de verklaring staan nog meer details over het werk dat hij in China doet en tussen 2014 en 2019 in Oekraïne deed. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Hunter Biden beschuldigd van betrokkenheid bij corruptie in beide landen. Trump zegt dat toenmalig vice-president Joe Biden druk heeft gezet op Oekraïne om een onderzoek naar het bedrijf waar zijn zoon werkte, Burisma, te staken.

In de verklaring van Hunter Biden staat ook dat hij stopt met al zijn buitenlandse werk als zijn vader wordt verkozen tot president van de Verenigde Staten in 2020. Biden hoopt het volgend jaar tegen Trump op te nemen in de presidentsverkiezing.

Trump heeft Oekraïne en China gevraagd om een onderzoek te starten naar de Bidens. Beide landen hebben laten weten zich niet te willen mengen in interne Amerikaanse zaken. Democraten in het Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek naar het afzetten van de president gestart vanwege dat verzoek aan Oekraïne.

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.