Hoogbejaarde gesnapt met 3 kilo cocaïne in rolstoel

VIDEODe politie heeft op een vliegveld bij de Colombiaanse stad Medellin een 81-jarige vrouw gearresteerd omdat ze in een rolstoel 3 kilo cocaïne naar Spanje wilde smokkelen. De vrouw viel op omdat het frame van het vervoermiddel er volgens de autoriteiten vreemd uitzag. Ook was de rolstoel voorzien van een opvallend verse en nog niet helemaal droge laag verf. 

Irene Mesa de Marulanda zei na haar aanhouding niets te hebben geweten over het witte poeder in de rolstoel. Volgens politiechef Carlos Rodríguez gaat de recherche onderzoeken of het verhaal van de seniore vrouw klopt. Mesa de Marulanda reageerde in tranen op haar aanhouding. ,,Ik rijd nog niet lang in deze stoel en heb er niks vreemds aan gemerkt”, benadrukte ze na haar aanhouding met een angstig gezicht. Nadat de rolstoel is beslag was genomen, kreeg de vrouw een vervangend exemplaar. 

Het is volgens Rodríguez al de vierde keer in een jaar tijd dat bij grenscontroles op luchthavens in Colombia en Spanje ouderen worden aangehouden met drugs. In juli werd op het vliegveld van de Spaanse stad Barcelona  een Colombiaanse man aangehouden die onder een toupetje een pakket cocaïne had geplakt met een marktwaarde van circa 30.000 euro. De smokkelaar trok de aandacht van de autoriteiten omdat hij zich opvallend nerveus gedroeg terwijl het warrige haarstuk dat hij onder zijn hoed droeg onrealistisch groot was.

De oudere man, die door internationale media werd getypeerd als ‘allerslechtste en domste drugssmokkelaar ooit’, had net een vlucht uit Bogota (Colombia) achter de rug. Daar was hij kennelijk op de een of andere manier ontsnapt aan de aandacht van grenscontroleurs. ,,De inventiviteit van drugssmokkelaars kent geen grenzen”, aldus de Spaanse politie bij foto’s van de man die werd gearresteerd. ,,Ze spotten met ons.” Meer details over de Colombiaan zijn niet bekendgemaakt. Zijn identiteit is onbekend omdat hij op de kiekjes onherkenbaar is gemaakt.

Spanje is al jaren een belangrijk doorvoerland voor drugs uit Colombia die voor de Europese handel bestemd zijn. Vorig jaar werd alleen al op de luchthaven van Barcelona meer dan 100 kilo cocaïne van passagiers in beslag genomen. Volgens de Spaanse politie worden smokkelaars steeds inventiever en creatiever om het spul de grens over te krijgen. De afgelopen jaren is het aangetroffen in uitgeholde vruchten, borstimplantaten, gips om ledematen, schoenzolen, rollators, rolstoelen maar ook in pruiken en haarstukjes. 

Volledig scherm
De aangehouden vrouw. © AP
Volledig scherm
De cocaïne zat in het frame van de rolstoel. © AP
 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.