Hoofdstad Kroatië getroffen door aardbeving

videoKroatië is vanochtend getroffen door een flinke aardbeving met een kracht van 5,3. In het centrum van Zagreb is veel schade aangericht. Een 15-jarige jonge raakte zwaargewond. Voor zover bekend zijn er geen mensen omgekomen. 

De jongen werd gevonden onder het puin van een ingestort gebouw. Aanvankelijk werd gemeld dat hij om het leven was gekomen, maar volgens berichten zou de tiener in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Er is nog een minderjarige zwaargewond geraakt, volgens hulpdiensten. Het epicentrum van de beving lag ten noorden van Zagreb op een diepte van 10 kilometer. 

Meerdere historische gebouwen zijn beschadigd en auto's verpulverd, veel mensen moesten hun huis verlaten en renden in paniek de straat op. De iconische kathedraal van Zagreb raakte ook zwaar beschadigd. Een van de twee torens is gedeeltelijk ingestort. Na een aardbeving in 1880 was de kathedraal al een keer herbouwd. Het parlementsgebouw in de hoofdstad liep eveneens forse schade op. Het was volgens de premier de zwaarste aardbeving in Zagreb in 140 jaar.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft Zagreb een gedeeltelijke lockdown ingesteld. Inwoners moeten om die reden parken en pleinen vermijden maar konden niet anders dan naar buiten en dromden vervolgens met elkaar samen. ,,Probeer afstand te houden”, aldus minister Davor Bozinovic van Binnenlandse Zaken, en voegde eraan toe dat de stad nu getroffen is door ‘twee crises’.

Volledig scherm
© EPA
 1. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 2. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”