Volledig scherm
Een Filipijnse weerman wijst de route van tyfoon Mangkhut aan, die lokaal de naam Ompong draagt © AP

Hongkong zet zich schrap voor supertyfoon Mangkhut

Terwijl orkaan Florence op de oostkust van de Verenigde Staten afraast, zet Hongkong zich schrap voor de supertyfoon Mangkhut, die vermoedelijk zondag in de buurt aan land komt. Het zou de zwaarste tropische storm ooit kunnen worden die de metropool treft, te vergelijken met een categorie 5-orkaan op de Atlantische Oceaan.

Volledig scherm
Mangkhut zou wel eens de zwaarste tyfoon kunnen worden die Hongkong treft © EPA

De tyfoon, die nog aan kracht wint, zal naar verwachting op weg naar het Chinese vasteland met windsnelheden van 240 kilometer per uur ook voor veel overlast zorgen in het noorden van de Filipijnen en Taiwan.

Volgens de krant South China Morning Post heeft het stadsbestuur woensdag een interdepartementale vergadering belegd, voorgezeten door de minister van Veiligheid, om de te nemen noodmaatregelen te bespreken. ,,Deze storm is een ander verhaal'', zei een woordvoerster van het meteorologisch instituut. ,,Ook als we niet vol worden getroffen, bestaat er groot gevaar voor Hongkong''.

Het oog van Mangkhut lag woensdagnacht ongeveer 1100 kilometer ten oosten van de Filipijnse stad Virac en zal zaterdag over de noordelijke provincie Cagayan trekken. Daar is net de rijst- en maïsoogst begonnen. Op de oceaan zijn windsnelheden gemeten van boven de 200 kilometer per uur en in een 900 kilometer breed gebied vallen grote hoeveelheden regen.

 1. ‘Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump, mogelijk belemmering rechtsgang’
  Mueller ontevreden over Trump

  ‘Geen aanwijzin­gen Rus­land-connectie Trump, mogelijk belemme­ring rechtsgang’

  Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr vandaag. Uit het rapport blijkt wel dat Mueller er ‘niet voldoende vertrouwen in heeft‘ om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang tijdens het onderzoek. Er gaan nu stemmen op om Mueller onder ede te horen over zijn bevindingen.
 2. Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederlandse natuur, alles is dichtbij’
  PREMIUM

  Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederland­se natuur, alles is dichtbij’

  Een vijfde van de bevolking wil Rusland verlaten als ze de kans krijgt. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het internationale onderzoeksgroep Gallup. De afgelopen twaalf jaar lag dat percentage nog nooit zo hoog. Vooral jongeren willen weg. De bereidheid van mensen in de leeftijd van 30 tot 45 jaar om te vertrekken steeg van 7 tot 22 procent. Drie Russen vertellen waarom ze specifiek naar Nederland willen.