Volledig scherm
Een Filipijnse weerman wijst de route van tyfoon Mangkhut aan, die lokaal de naam Ompong draagt © AP

Hongkong zet zich schrap voor supertyfoon Mangkhut

Terwijl orkaan Florence op de oostkust van de Verenigde Staten afraast, zet Hongkong zich schrap voor de supertyfoon Mangkhut, die vermoedelijk zondag in de buurt aan land komt. Het zou de zwaarste tropische storm ooit kunnen worden die de metropool treft, te vergelijken met een categorie 5-orkaan op de Atlantische Oceaan.

Volledig scherm
Mangkhut zou wel eens de zwaarste tyfoon kunnen worden die Hongkong treft © EPA

De tyfoon, die nog aan kracht wint, zal naar verwachting op weg naar het Chinese vasteland met windsnelheden van 240 kilometer per uur ook voor veel overlast zorgen in het noorden van de Filipijnen en Taiwan.

Volgens de krant South China Morning Post heeft het stadsbestuur woensdag een interdepartementale vergadering belegd, voorgezeten door de minister van Veiligheid, om de te nemen noodmaatregelen te bespreken. ,,Deze storm is een ander verhaal'', zei een woordvoerster van het meteorologisch instituut. ,,Ook als we niet vol worden getroffen, bestaat er groot gevaar voor Hongkong''.

Het oog van Mangkhut lag woensdagnacht ongeveer 1100 kilometer ten oosten van de Filipijnse stad Virac en zal zaterdag over de noordelijke provincie Cagayan trekken. Daar is net de rijst- en maïsoogst begonnen. Op de oceaan zijn windsnelheden gemeten van boven de 200 kilometer per uur en in een 900 kilometer breed gebied vallen grote hoeveelheden regen.

  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”