Volledig scherm
Een Filipijnse weerman wijst de route van tyfoon Mangkhut aan, die lokaal de naam Ompong draagt © AP

Hongkong zet zich schrap voor supertyfoon Mangkhut

Terwijl orkaan Florence op de oostkust van de Verenigde Staten afraast, zet Hongkong zich schrap voor de supertyfoon Mangkhut, die vermoedelijk zondag in de buurt aan land komt. Het zou de zwaarste tropische storm ooit kunnen worden die de metropool treft, te vergelijken met een categorie 5-orkaan op de Atlantische Oceaan.

Volledig scherm
Mangkhut zou wel eens de zwaarste tyfoon kunnen worden die Hongkong treft © EPA

De tyfoon, die nog aan kracht wint, zal naar verwachting op weg naar het Chinese vasteland met windsnelheden van 240 kilometer per uur ook voor veel overlast zorgen in het noorden van de Filipijnen en Taiwan.

Volgens de krant South China Morning Post heeft het stadsbestuur woensdag een interdepartementale vergadering belegd, voorgezeten door de minister van Veiligheid, om de te nemen noodmaatregelen te bespreken. ,,Deze storm is een ander verhaal'', zei een woordvoerster van het meteorologisch instituut. ,,Ook als we niet vol worden getroffen, bestaat er groot gevaar voor Hongkong''.

Het oog van Mangkhut lag woensdagnacht ongeveer 1100 kilometer ten oosten van de Filipijnse stad Virac en zal zaterdag over de noordelijke provincie Cagayan trekken. Daar is net de rijst- en maïsoogst begonnen. Op de oceaan zijn windsnelheden gemeten van boven de 200 kilometer per uur en in een 900 kilometer breed gebied vallen grote hoeveelheden regen.

  1. Eerste besmetting met nieuw coronavirus in Zuid-Korea

    Eerste besmetting met nieuw coronavi­rus in Zuid-Ko­rea

    De 35-jarige vrouw bleek zondag op het vliegveld van Incheon koorts en ademhalingsproblemen te hebben en is onder quarantaine geplaatst, meldt persbureau Yonhap. Uit onderzoek bleek dat ze is besmet met het nieuwe virus, dat ook al is opgedoken in China, Thailand en Japan en in verband is gebracht met drie sterfgevallen. De gezondheidsdienst meldt dat medepassagiers van de vrouw en bemanningsleden van het vliegtuig worden gecontroleerd. Premier Chung Sye-kyun heeft opdracht gegeven alle mogelijke maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.