Volledig scherm
Roemeense demonstranten botsen met de politie. © AP

Honderden gewonden bij betoging tegen corruptie in Roemenië

Bij verschillende gewelddadige confrontaties tussen politie en betogers bij grootschalige protesten tegen de Roemeense regering zijn in Boekarest enkele honderden gewonden gevallen. Volgens het nieuwsagentschap Agerpres zijn zeker 440 personen gewond geraakt, onder wie 24 politieagenten. 

Volledig scherm
© EPA

Tienduizenden Roemenen trokken vrijdagavond de straat op in verschillende steden in Roemenië tegen de sociaal-liberale regering. Alleen al in hoofdstad Boekarest ging het volgens nieuwsagentschap Mediafax zeker om 20.000 betogers. Ze uitten hun onvrede over de regering die naar hun mening corruptie in de hand werkt. De politie zette traangas in en pakte verschillende betogers op.

Ook in andere steden in het land verzamelden duizenden betogers. In Cluj-Napoca ging het volgens Mediafax om tienduizend betogers, in Sibiu om vijfduizend, in Brasov om tweeduizend en in Timisoara om tweeduizend. Ze drukten hun ongenoegen uit over de sociaaldemocraten (PSD), die de regering van Viorica Dancila domineren.

Volledig scherm
De politie zet traangas en waterkanonnen in. © AP

Gastarbeiders

Het waren Roemeense gastarbeiders die deze keer tot de betogingen hadden opgeroepen. Zij zijn op dit moment op vakantie in hun land. Via sociale netwerken spraken ze af. De protesten tegen de regering die door de sociaaldemocraten geleid worden, duren al maanden. Critici beschuldigen hen ervan dat ze gestaag proberen de corruptiewetgeving af te zwakken. Ook zouden ze het werk van het gerecht ondermijnen.

Begin juli stuurde de regering de vooraanstaande speciaal aanklager Laura Kövesi de laan uit. Ze had verschillende politici beschuldigd van corruptie en laten veroordelen tot een celstraf. Daardoor kan bijvoorbeeld de machtige PSD-leider Liviu Dragnea geen minister-president meer worden. Hij is veroordeeld voor verkiezingsfraude. Ook is hij in eerste aanleg veroordeeld wegens aanzetting tot ambtsmisbruik. 

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP