Volledig scherm
Demonstranten tijdens de zwarte mars in Brussel. © AFP

Honderden demonstranten tegen vrijlating handlanger Marc Dutroux

Ruim vierhonderd mensen lopen vandaag in Brussel mee in een demonstratie tegen de vrijlating van Michel Lelièvre, de handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux. Zij lopen in een zogenaamde ‘zwarte mars’. De rechtbank besloot onlangs dat Lelièvre vervroegd vrij kan komen als hij een woning kan vinden.

Michel Lelièvre hielp met de ontvoering van vier meisjes. In 2004 werd Lelièvre veroordeeld tot 25 jaar cel. Als lid van de bende van Dutroux werd hij schuldig bevonden aan een lange reeks misdaden, waaronder foltering en opsluiting van vier meisjes. Twee van hen, de meisjes An Marchal en Eefje Lambrecks, vonden de dood. Lelièvre zit sinds 1996 in de cel. Jean Lambrecks, de vader van het vermoorde meisje Eefje, verzette zich eerder deze maand voor de rechter tegen een voorwaardelijke vrijlating van Lelièvre.

Volgens de organisatie van de zwarte mars mag de man ‘nooit meer vrijkomen’. De demonstranten vrezen voor de veiligheid van hun kinderen en kleinkinderen. 

De demonstranten maken zich ook zorgen over de vrijlating van Marc Dutroux. De advocaten van de man proberen dit voor elkaar te krijgen en denken dat dit over twee jaar mogelijk is. 

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.