Armin (links) en Arash, met in het midden hun tolk, in het gerechtsgebouw in Praag.
Volledig scherm
Armin (links) en Arash, met in het midden hun tolk, in het gerechtsgebouw in Praag. © EPA

Hoger beroep ‘oberschoppers’ loopt vertraging op, rechtbank wil derde deskundige horen

UpdateDe behandeling van het hoger beroep van de Nederlandse broers Arash en Armin N. over de mishandeling van een ober in Praag, loopt vertraging op. Het gerechtshof wil een derde deskundige horen over de verwondingen van slachtoffer Mirek Vitek, zo is net besloten. De zaak gaat nu pas 1 oktober verder.

Net als eerder dit jaar bij de rechtbank, ruzieden ook nu twee arts-deskundigen over de vraag waardóór de verwondingen van de ober zijn ontstaan. De ene deskundige zegt dat de klappen en schoppen de zware verwondingen aan het hoofd hebben veroorzaakt, de ander zegt dat Mireks hoofdletsel veroorzaakt is door een val op straat, vlak vóórdat hij klappen kreeg. De advocaten van Armin en Arash hameren vooral op dat laatste in de hoop dat daarmee de aantijging ‘poging moord’ van tafel gaat. 

De Haagse broers Armin en Arash werden eerder dit jaar door de rechtbank in de Tsjechische hoofdstad veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk vijf en zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij een ober en wegens ordeverstoring. 

Zowel de broers als het Openbaar Ministerie waren na de uitspraak in beroep gegaan. Het Tsjechische OM blijft erbij dat de broers zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot moord omdat zij een al op de grond liggende man vele malen op zijn hoofd hebben geslagen en geschopt. Ober Miroslav ‘Mirek’ Vitek liep tal van verwondingen op en lag zelfs enkele dagen in coma. Dat de broers de ober hebben mishandeld, is duidelijk. De grote vraag is voorlopig nog steeds welk letsel zij precies hebben veroorzaakt.

Naast hun celstraf mogen de broers ook tien jaar lang Tsjechië niet meer in, zo oordeelde de rechtbank eerder. Justitie wil dat in hoger beroep veranderen in ‘onbepaalde tijd'. Armin en Arash moeten ober Mirek ook 75.000 schadevergoeding betalen, maar er is onenigheid tussen beide partijen over de betalingsregeling. Tot nu toe zouden Armin en Arash 2000 euro hebben betaald. De ober eist het geldbedrag in één keer en niet per maandelijkse aflossing.

Vrijgezellenfeest

Armin en Arash waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in Praag om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo, omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand. De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep.

Van het gevecht zijn beelden op internet verschenen. Die zorgden voor grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië.

Verslaggever Victor Schildkamp analyseerde de beelden van de vechtpartij. De vraag is of het hoofdletsel veroorzaakt werd door de klappen en schoppen die Mirek kreeg, of door de val vlak vóórdat hij klappen kreeg. Bekijk de beelden hieronder en oordeel zelf:

De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen.
Volledig scherm
De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen. © ANP