Volledig scherm
PREMIUM
Vijf van de verdachten. Het is niet bekend of op deze foto ook de 40-jarige Nederlandse verdachte Dennis staat. © Policia Brasil

Hoe Limburger Dennis V. leider van een drugsimperium in Brazilië werd

De 40-jarige Limburger Dennis V. is groot nieuws in Brazilië sinds hij er vorige week werd ontmaskerd als leider van een drugsbende die per maand voor zo’n 25 miljoen euro aan cocaïne naar Europa verscheepte. Hoe kwam de politie uit bij Dennis V. en hoe vergaarde de Nederlander zijn enorme weelde?

Quote

Dennis gaf de orders, maakte de plannen en de anderen behandel­den hem als de chef

Onderzoeksleider Thiago Martimiano

Het is nog donker in de vroege vrijdagmorgen als zwaarbewapende en gemaskerde politietroepen met donderend geraas de chique villa van Dennis V. in Santana de Parnaíba, een noordelijke voorstad van São Paulo, binnenvallen. Met getrokken pistolen en mitrailleurs in de aanslag stormen ze door de woning. Nog voor Dennis V. doorheeft wat er aan de hand is, klikken de handboeien om zijn polsen en wordt hij weggevoerd richting de politieauto’s voor het huis.

Nog diezelfde middag presenteert de civiele politie van de deelstaat Goiás, die de actie coördineert, de voorlopige resultaten van een onderzoek dat al ruim een half jaar aan de gang is: op drie plaatsen in Brazilië zijn zeven mensen aangehouden die verdacht worden van grootscheepse cocaïnehandel en witwassen. Onbetwiste leider van de bende, zo zegt onderzoeksleider Thiago Martimiano van de politie in Goiás, is de Nederlander Dennis V.

Per maand smokkelt de bende 500 kilo cocaïne naar Europa. Vanuit de haven van Santos gaan de drugs onder meer naar Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, verstopt tussen marmer, stenen of levensmiddelen. Soms hebben zogenoemde ‘ezels’ kleine partijen in de bagage via lijnvluchten.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.