Het leven in Australië is weer bijna volledig normaal, maar de grenzen blijven dicht
Australië heeft geen haast met het heropenen van de grenzen. Het land wil geen risico lopen dat het aantal besmettingen weer stijgt. Op dit moment is het coronavirus in het land grotendeels bestreden.
Voor niet-staatsburgers ging Australië in maart 2020 dicht, en is dat tot vandaag zo gebleven. Het land opende de grenzen het afgelopen jaar alleen voor staatsburgers die terugkeerden uit het buitenland, en voor enkele uitzonderingen.
Premier Scott Morrison liet vandaag in een toespraak op tv weten dat hij de manier van leven in Australië, waar de restaurants open zijn, mondkapjes niet meer verplicht zijn en mensen in grote groepen mogen samenkomen, niet in gevaar wil brengen door de grenzen weer te openen.
Het sluiten van de grenzen en de zogeheten ‘snap lockdowns’, waarmee razendsnel een buurt of omgeving in lockdown kan worden geplaatst, hebben ervoor gezorgd dat er in heel Australië slechts 29.500 besmettingen zijn geregistreerd en 910 doden als gevolg van corona. Het land heeft zo'n 26 miljoen inwoners.
Vlak voor Pasen werd in Australië de laatste ‘snap lockdown’ opgeheven. In de stad Brisbane werden bewoners drie dagen in lockdown geplaatst na ontdekking van zo’n achttien besmettingen. Scholen, winkels en horeca gingen op slot en inwoners werd gevraagd thuis te blijven. Iedereen met klachten werd opgeroepen zich te laten testen. Na drie dagen werd de lockdown grotendeels opgeheven toen geen nieuwe besmettingen meer werden aangetroffen. Wel moesten de twee miljoen inwoners van Brisbane nog mondkapjes dragen en afstand houden van elkaar.
Nieuw-Zeeland
Vanaf maandag kunnen Australiërs en Nieuw-Zeelanders wel vrijer reizen tussen de twee buurlanden, maar alleen als de trip noodzakelijk genoeg is. De quarantaineplicht vervalt en ook hoeft niet meer voor elke reis toestemming te worden aangevraagd.
Ook Nieuw-Zeeland heeft de coronapandemie goed onder controle met slechts 2239 bevestigde besmettingen en 26 sterfgevallen als gevolg van corona. Het land heeft zo'n vijf miljoen inwoners.
Overigens kunnen Australiërs die gevaccineerd zijn binnenkort wel vrijer reizen naar het buitenland als zij voor ‘essentiële doeleinden’ de grens over moeten. Wel moeten zij na terugkomst verplicht in quarantaine. De vrijstelling is onderdeel van een stappenplan om het land weer open te krijgen. De kans dat toeristen het land in 2021 nog kunnen bezoeken, is nihil. Het toelaten van toeristen is nog geen onderdeel van het stappenplan.
De vaccinatiegraad in Australië stijgt ondertussen elke dag. Iedereen onder de vijftig wordt bij voorkeur ingeënt met het Pfizer-vaccin, iedereen boven de vijftig krijgt AstraZeneca. Door de wisseling van AstraZeneca naar Pfizer voor de jongere bevolkingsgroep kan het doel om alle 26 miljoen inwoners vóór de jaarwisseling naar 2022 in te enten waarschijnlijk niet gehaald worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Chinese president bij beëdiging leider Hongkong: geen reden voor verandering
De Chinese president Xi Jinping heeft in Hongkong de nieuwe plaatselijke leider John Lee beëdigd tijdens een ceremonie voor de viering van de machtsoverdracht van de stad door Groot-Brittannië aan China 25 jaar geleden. Het is Xi’s eerste bezoek aan Hongkong in vijf jaar tijd. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Franse vrouw in tranen als haar verkrachter als vrij man rechtszaal verlaat: ‘Is dit nog normaal?’
,,Is dit nog normaal? Op deze manier krijgen misbruikte vrouwen nooit gerechtigheid.” In een filmpje op sociale media klaagt de Franse Karine (25) over de straf die haar verkrachter opgelegd kreeg. Haar emotionele reactie maakt diepe indruk in Frankrijk. -
VIDEO
Bosbranden en lockdown in Australië: ‘We hebben nu twee noodtoestanden’
De stevige wind dwingt duizenden inwoners vlak bij de Australische provinciehoofdstad Perth om hun huis te verlaten. Een vlammenzee wint snel aan terrein, honderden brandweermannen zijn in de weer om het vuur te bestrijden. En de provincie West-Australië had het al zwaar, grote delen gingen afgelopen weekend in lockdown wegens de eerste coronabesmetting sinds maanden.
-
Lockdown: Australian Open moet verder zonder publiek
Vanaf zaterdag is er geen publiek meer welkom op de Australian Open in Melbourne. Daniel Andrews, de minister-president van de staat Victoria, heeft vanaf zaterdag een vijfdaagse lockdown afgekondigd vanwege een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in de stad waar het grandslamtoernooi wordt gehouden. -
‘Komst Australië naar Rotterdam voor songfestival nog onzeker’
Het is nog maar de vraag of volgende maand alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam aanwezig zijn voor het muziekfestijn. De organisatie gaat er in het huidige scenario vanuit dat alle delegaties naar de havenstad komen, maar voor sommige deelnemers is dat een flinke opgave. ,,Australië is lastig bijvoorbeeld, omdat die met vrij stevige reisbeperkingen zitten”, zegt uitvoerend producent Sietse Bakker tegen BuzzE. ,,We hopen binnenkort meer te horen.” -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.