Volledig scherm
De priester is in dienst bij de brandweer als geestelijk verzorger. © @Eloraillere

‘Held van Notre-Dame’ redt iconische relieken uit vlammenzee: hij kent geen angst

UPDATEJean-Marc Fournier, aalmoezenier bij de Parijse brandweer, bedacht zich nauwelijks, ging de brandende Notre-Dame in en stelde verschillende kunstschatten veilig. Zijn moedige optreden wordt geroemd. ‘Hij is de absolute held'. 

Fournier ‘toonde geen angst’, vertelt een medewerker van de hulpdiensten aan het Britse Sky News. ,,Hij ging meteen naar de relieken in de kathedraal en redde deze. Hij moet dagelijks met leven en dood omgaan, hij kent geen angst, hij is aan absolute held”, vertelt de medewerker. Volgens districtsburgemeester Philippe Goujon  stond Fournier erop om snel de kathedraal in te gaan met de brandweerlieden. 

Ondanks de urenlange vuurzee kon een flink deel van de kerkschatten met hulp van een speciaal kunst-evacuatieplan alsnog gered worden, zo werd eerder vanochtend bekend. 

En nu blijkt dat Fournier daarbij een prominente rol speelde, zo beschrijft ook een journalist van een Franse katholieke tv-zender. De geestelijk verzorger ging naar binnen en stelde de unieke dertiende-eeuwse doornenkroon en het Allerheiligste, de monstrans, veilig, meldt verslaggever Etienne Loraillère. 

De doornenkroon verbeeldt de kroon die Jezus droeg voordat hij gekruisigd werd en is van onschatbare waarde. De kroon van Notre-Dame wordt opgeborgen in een gouden kist en maar zelden getoond aan het publiek. 

De aalmoezenier dient de brandweer sinds 2011 en was ook betrokken bij een eerdere Parijse tragedie. De kapelaan ging in 2015 bij de Bataclan naar binnen na de bloedige aanslag van IS tijdens een rockconcert. Daar hielp hij slachtoffers, bad voor de gewonden en de doden. 

Op social media regent het inmiddels dankbetuigingen aan het adres van Fournier: ,,Hij moet heilig verklaard worden vandaag!” twittert iemand onder het nieuwsbericht over zijn actie. 

Bekijk hieronder hoe brandweermensen de Notre-Dame blusten:

  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.