Grootste actieve vulkaan ter wereld uitgebarsten: ‘Nu nog amusement, maar kan gevaarlijk worden’
met videoMauna Loa, de grootste actieve vulkaan ter wereld, is voor het eerst in bijna veertig jaar uitgebarsten. De uitbarsting brengt steden op het Grote Eiland van Hawaii niet meteen in gevaar, maar het geologisch instituut waarschuwt de ongeveer 200.000 inwoners dat een uitbarsting ‘zeer onvoorspelbaar is en dat de locatie en opmars van lavastromen snel kan veranderen’.
De bewoners moeten klaar zijn om te evacueren als lavastromen richting bevolkte gebieden beginnen te stromen. De uitbarsting begon zondagavond laat na een reeks vrij grote aardbevingen, zei Ken Hon, de verantwoordelijke wetenschapper bij het Hawaiian Volcano Observatory.
Het publiek wordt gevraagd uit de buurt te blijven van de vulkaan. De lava kan wel dertig tot zestig meter de lucht in schieten uit drie afzonderlijke spleten, die ruwweg 1,6 tot 3,2 kilometer lang zijn. Ook de vulkanische gassen die uit de openingen komen, voornamelijk zwaveldioxide, zijn schadelijk. De luchtkwaliteit op het eiland is op dit moment in het algemeen goed, maar ambtenaren houden het nauwlettend in de gaten. Dat zegt Libby Char, de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, volgens persbureau AP.
‘Een beetje zorgen’
Inwoner Bobby Camara, geboren en getogen op het Grote Eiland, is waakzaam. Hij heeft in zijn leven drie uitbarstingen van de Mauna Loa gezien. ,,Ik denk dat iedereen zich een beetje zorgen moet maken”, zegt hij. ,,We weten niet waar de stroom heen gaat, we weten niet hoe lang het gaat duren.”
Gunner Mench, eigenaar van een kunstgalerie in Kamuela, heeft ‘de griezelige rode gloed’ gefilmd die over het eiland stroomt. ,,Je kon het de lucht in zien spuiten toen het over de rand van de krater liep”, zegt Mench. ,,Op dit moment is het gewoon amusement, maar de zorg is dat het bevolkte gebieden zou kunnen bereiken.” Mauna Loa zien uitbarsten is een nieuwe ervaring voor veel inwoners van het Grote Eiland, waar de bevolking meer dan verdubbeld is ten opzichte van de 92.000 mensen in 1980. In 1984 was de laatste uitbarsting van de vulkaan.
Hoe lang de vulkaanuitbarsting gaat duren en of deze er later wel voor zorgt dat lava naar bevolkte delen van het eiland stroomt, is volgens woordvoerder Miel Corbett van de Amerikaanse geologische dienst onmogelijk te voorspellen. De wetenschappers waren alert vanwege een recente piek in aardbevingen op de top van de vulkaan. De geologische dienst en de hulpdiensten op Hawaii staan voortdurend in contact met elkaar over de ontwikkeling van de uitbarsting.
Vulkanen
Mauna Loa steekt 4169 meter boven de zeespiegel uit (en 5000 meter daaronder) en wordt qua oppervlakte en volume beschouwd als de grootste actieve vulkaan ter wereld. De vulkaan vormt met vier andere vulkanen het Grote Eiland van Hawaii, het meest zuidelijke eiland van de Hawaïaanse archipel met zo’n 200.000 bewoners. Maar Mauna Loa beslaat iets meer dan de helft van het eiland.
De 1247 meter hoge Kilauea-vulkaan op het eiland barstte in 2018 uit. Zevenhonderd woningen werden toen verwoest. Sommige hellingen van Mauna Loa zijn steiler dan die van Kilauea. Als de lava gaat stromen, zal die dus veel sneller naar beneden komen dan in 2018. Zo stroomde de lava na een uitbarsting van Mauna Loa in 1950 in drie uur naar de zee, over een afstand van 24 kilometer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VS beëindigen noodmaatregelen corona in mei, pandemie niet langer een noodsituatie
Na bijna drie jaar zal er een einde worden gemaakt aan de noodmaatregelen rondom de coronapandemie in de Verenigde Staten. De regering-Biden heeft maandag laten weten de noodsituatie, die in maart 2020 door toenmalig president Donald Trump werd afgekondigd, op 11 mei te beëindigen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMMatteo Messina Denaro
Hoe kon Siciliaanse maffiabaas 30 jaar onderduiken? Politie onderzoekt hulpje, minnares en oude vlam
Maffiabaas Matteo Messina Denaro zit inmiddels alweer twee weken in de extra beveiligde gevangenis in L’Aquila, centraal-Italië. Het politieonderzoek naar zijn dertig jaar lange onderduik gaat gestaag door. -
‘Oudste mensaap ter wereld’ overleden: ‘Margrit was vriendelijk en ondeugend’
In de dierentuin van het Duitse Frankfurt is afgelopen vrijdag een Bonobo-vrouwtje overleden dat ruim zeventig jaar oud was geworden. Volgens de Frankfurter Zoo was Margrit daarmee waarschijnlijk de oudste bonobo én oudste mensaap ter wereld.
-
‘Britse brandweermannen maakten foto’s van omgekomen vrouwen in autowrakken’
De Britse politie doet onderzoek naar een lokaal brandweerkorps na meldingen over personeel dat foto’s heeft gemaakt en gedeeld van dode lichamen. In WhatsAppgroepen zouden vernederende opmerkingen zijn gemaakt over de - in veel gevallen - verkeersslachtoffers. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Nederlandse plofkrakers proberen met laserpen te ontkomen aan Duitse politie
Na een wilde achtervolging heeft de Duitse politie afgelopen nacht bij Keulen drie Nederlanders gearresteerd. De twintigers worden verdacht van een plofkraak die grote schade aanrichtte in een woon- en bedrijfsgebouw in Kierspe, zo’n 50 kilometer oostelijker.