Greta Thunberg bij aankomst in Lissabon: ‘Ik, een boos kind?’

VIDEOGreta Thunberg kwam vandaag na een soms helse zeiltocht van drie weken over de Atlantische Oceaan in Lissabon aan. Ze voelde zich even onwennig op het vasteland, maar heeft weer nieuwe krachten opgedaan om haar kritische klimaatboodschap te blijven verkondigen. ,,Ik een boos kind? De mensen onderschatten boze kinderen.”

Ze is 16 jaar, geen grote popster, wereldberoemde actrice of modieuze Instagrammer. Toch staan vanaf 07.00 uur ’s morgens, nog in het donker, tientallen tv-camera’s en journalisten op haar te wachten op een havenkade, de Doca de Santo Amaro, in Lissabon. Niemand wil te laat zijn. In de uren die volgen – het zeilschip heeft wat vertraging door tegenwind in de monding van de Taag – melden zich ook honderden anderen, vooral activisten en bewonderaars.

  1. Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreemrechts

    Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreem­rechts

    Het federale parket in Duitsland heeft bevestigd dat het in november een aanklacht ontving van de dader achter de racistische aanslag in Hanau. Tobias Rathjen (43) schoot woensdag negen bezoekers van twee shishalounges dood, daarna zijn moeder en vervolgens zichzelf. In een manifest schreef hij tevergeefs aangifte te hebben gedaan wegens ‘een ‘onbekende geheime dienst’ die ‘in de hersenen van mensen dringt’ om ‘wereldgebeurtenissen te controleren’.