Een poster met daarop de foto van Emanuela Orlandi.
Volledig scherm
Een poster met daarop de foto van Emanuela Orlandi. © EPA

Graven Vaticaan geopend bij zoektocht naar sinds 1983 verdwenen tiener

In het Vaticaan worden donderdag twee graven geopend op de oude en kleine Teutoonse begraafplaats naast de Sint-Pieterskerk. Dat gebeurt op aandringen van familie van Emanuela Orlandi, die verdween toen ze 15 was. De familie zoekt haar al meer dan 36 jaar en is volgens Italiaanse media met de theorie gekomen dat ze mogelijk op die begraafplaats ligt.

Orlandi was een kind van ouders die destijds in het Vaticaan werkten en woonden. De moeder leeft nog en woont er nog steeds. Emanuela verdween in de avond van 22 juni 1983 in Rome en is spoorloos. Er zijn allerlei theorieën verspreid over een ontvoering door geestelijken of diplomaten voor seksorgieën. Daar zou ook een ander 15-jarig meisje, Mirella Gregori, het slachtoffer van zijn. Zij verdween op 7 mei 1983 in Rome en is ook nog steeds spoorloos.

De belangstelling van de familie voor een graf op de Teutoonse begraafplaats komt mede door een anonieme brief die de advocaat van de familie afgelopen zomer kreeg. Daarin staat: "zoek waar de engel naartoe wijst". Naar een van de te openen graven wijst op een muur een afbeelding van een engel.

  1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
    PREMIUM
    DAGBOEK ITALIË

    ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

    De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.