Volledig scherm
Rocco Morabito. © Twitter

Gevreesde Italiaanse maffiabaas kort voor uitlevering ontsnapt uit gevangenis Uruguay

Een van de meestgezochte maffiabazen van Italië, Rocco Morabito (53), is kort voor zijn uitlevering aan Italië ontsnapt uit een gevangenis in de Zuid-Amerikaanse republiek Uruguay. Morabito werd in 2017 in Uruguay gearresteerd. Op het moment van zijn aanhouding had hij daar 13 jaar onder een valse naam in luxe geleefd. 

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Uruguay is de ‘cocaïnekoning van Milaan’ (Morabito's bijnaam, red.) afgelopen zondag ontsnapt door een gat in het dak van de gevangenis in hoofdstad Montevideo. Niet alleen de maffiabaas slaagde erin weg te komen. Ook drie andere gedetineerden, die wachtten op uitlevering aan Argentinië en Brazilië, zijn spoorloos. Na zijn geruchtmakende ontsnapping beroofde Morabito in de buurt van de gevangenis een boer. Met zijn geld is hij vervolgens op de vlucht geslagen. Een klopjacht naar de vier ontsnapte criminelen heeft nog niets opgeleverd

Morabito leidde voor zijn aanhouding, nu twee jaar geleden, een rijk bestaan. Hij ging met een Braziliaans paspoort door het leven als Francisco Attilio Capelletto Souza en woonde in een statige bungalow in vakantieoord Punta del Este aan de kust. Buurtbewoners hadden niet in de gaten wie hij in werkelijkheid is. ,,Het was een uiterst vriendelijke, onopvallend levende man”, verklaarde een buurman nadat de gevreesde Rocco door de mand was gevallen. Volgens de politie was de Italiaan tijdens zijn verblijf in Uruguay nooit betrokken geweest bij criminele activiteiten. ,,Zo bleef hij netjes onder de radar van justitie.” 

Creditcards

In de woning werden 12 creditcards, 13 smartphones en een pistool aangetroffen.  Volgens een politiebron lagen er ook briefjes met namen van Rotterdamse havenmedewerkers. Morabito komt voor in strafdossiers van maffiosi die in Nederland actief zijn geweest. 

Morabito komt uit Africo, aan de zuidkust van Italië. Hij is familie van de grote ‘Ndranghetabaas Giuseppe Morabito. Zijn ster binnen de maffia rees toen hij op zijn 25ste in Milaan ging werken. Omdat Rocco Morabito verantwoordelijk werd voor grote cocaïnetransporten uit Zuid Amerika, werd hij de ‘cocaïnekoning  van Milaan’ genoemd. Morabito liep er altijd in een double breasted maatkostuum en werd in clubs gesignaleerd met koffers vol cash geld.

‘Ndrangheta

De Italiaan wordt nog steeds gezien als een van de hoogste bazen van de maffiagroep die onder de naam ‘Ndrangheta opereert vanuit de zuidelijke regio Calabrië. Als lid van die illustere club, die duizenden leden heeft, regelde hij jarenlang de drugssmokkel tussen Zuid-Amerika, Milaan en andere delen van Europa. Om die reden werd Morabito, voordat hij ontsnapte naar Uruguay, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. 

De ontsnapte Italiaan is inmiddels op internationale opsporingslijsten gezet. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is woest over de ontsnapping van de maffiabaas. ,,Het is onthutsend en zeer ernstig dat zo iemand kort voor uitlevering aan Italië de kuierlatten neemt.” Salvini eist een onderzoek naar de veiligheidsmaatregelen in de gevangenis in Montevideo. ,,Ik roep de directie ter verantwoording. We gaan hoe dan ook door met het speuren naar Morabito. Dit ‘Ndrangheta-kopstuk mag niet in vrijheid leven maar hoort voor de rest van zijn leven achter de tralies.”

Volledig scherm
Rocco Morabito op jongere leeftijd. © Twitter
Volledig scherm
Morabito. © Governo Italiano