Volledig scherm
Armin (rechts) en zijn broer Arash in de rechtszaal in Praag. © AFP

Getuige: 'Oberschoppers' Armin en Arash niet betrokken bij uitbreken ruzie Praag

De Haagse broers Armin en Arash N. stonden vandaag opnieuw voor een Tsjechische rechter. De vechtpartij in Praag vorig jaar april, waarbij ze ober Miroslav ‘Mirek’ Vitek onder invloed van drank letterlijk het licht uit de ogen sloegen en schopten, kan het duo op  18 jaar  cel komen te staan. Hen wordt poging tot moord verweten. Verslaggever Victor Schildkamp was in de rechtszaal en volgde de zaak live.

Volledig scherm
Armin en Arash op een bankje naast de rechters in de Praagse rechtszaal. © Victor Schildkamp

Een psychiater heeft beide broers onderzocht en acht hen volledig toerekeningsvatbaar. Van een stoornis is geen sprake. Ondanks het feit dat beiden alcohol hadden gedronken, meent hij wel dat Armin en Arash zich in hadden kunnen houden. De aanval op Mirek was ‘perfect gecoördineerd’. Arash zou verder meer begrip voor de ober hebben dan zijn broer, is de conclusie. De deskundige baseert zich op antwoorden die de broers gaven op een vraag naar hun wensen. Armin zou ‘vrede in de wereld en gezondheid voor mijn familie’ hebben geantwoord, terwijl zijn broer wenste ‘dat de ober gezond wordt’.

,,De manager is verantwoordelijk voor het beginnen van het gevecht’’, sprak Armin. Restaurantmanager Milan Mares zou een duw hebben uitgedeeld die aanleiding tot de matpartij gaf. ,,Er was zeker een dreigende sfeer, maar er was geen fysiek contact totdat u al eerste duwde”, hield de rechtbankvoorzitter Mares voor. Die vertelde hoe de mannen niet weg wilden gaan, toen hen dat gevraagd werd. In plaats daarvan stonden ze op en riepen ‘racisten’. Bij de scheldkanonnade die volgde, werd op Mares gespuugd. Hij zei te hebben geduwd, omdat hij bang was dat de mannen terug zouden komen. 

Mares vreesde voor escalatie, want de Nederlanders scholden ook gasten uit voor racisten. In het restaurant waren ook kinderen aanwezig. Het voltallige personeel keerde zich tegen de groep, toen de mannen zich niet tegen lieten houden. Mares ontkent de koks erbij te hebben gehaald: ‘Ik heb ze niet geroepen’. Terwijl de zaak uit de hand liep, werden gezinnen in allerijl van het terras gehaald. Volgens de manager gingen Armin en Arash die bij het gevecht de hoofdrol speelden in de vechthouding staan. ,,Ik herken dat’’, aldus Mares die vroeger zelf de vechtsport jiu jitsu heeft beoefend.

Geen vechtsporters

Een expert op het gebied van vechtsport en zelfverdediging gaf, op basis van de videobeelden, antwoord op vragen over de manier van schoppen en slaan van de broers. Naar zijn mening stonden beide mannen ‘te instabiel’ om getrainde vechtsporters te zijn. ,,Ze staan erbij als gewone mensen, met hun voeten te dicht bij elkaar’’, was zijn deskundige oordeel. Ook de hoeveelheid aan klappen en trappen duidt daarop. ,,Anders was één klap genoeg geweest.’’

Ook een psycholoog mocht zich uitspreken over de broers. Psycholoog Weiss omschreef Armin en Arash als zeer intelligente mannen met een normale, stabiele, persoonlijkheid. Ook volgens hem is van een stoornis geen sprake. Hij verwacht geen problemen wanneer beiden, na hun detentie, resocialiseren. De inschatting van de gedragsdeskundige is dat alcohol, vermoeidheid en het gevoel bedreigd te worden, de stoppen bij de broers lieten doorslaan.

‘Fuck you!’

Een vrouwelijke getuige, verhaalde hoe ze de gewonde ober heeft proberen te helpen toen deze op straat lag. Zij onderschrijft de lezing dat de Nederlanders niet vrijwillig wilden vertrekken. Ook werd er tegen tafels geschopt en met een asbak gegooid. Een andere ober, die de mannen binnen als eerste aansprak en verzocht naar een andere tafel te verhuizen, verklaarde dat een derde man ‘fuck you!’ riep. Tot dat moment verliep het gesprek, anders dan de manager zegt, normaal. Pas toen Mares erbij kwam, ontstond de ruzie. Armin, Arash en ober Mirek waren daar niet bij.

Of het letsel van ober Mirek helemaal aan hun drieste optreden te wijten is, moet nog blijken en kan van invloed zijn op de uiteindelijke straf. De verdediging van de broers wil daartoe een forensisch arts oproepen, die kan verklaren dat de val die Mirek in het filmpje maakt deels oorzaak van zijn verwondingen is. Het rapport moet uiterlijk 30 april binnen zijn. De kans is groot dat de rechter die dag direct uitspraak doet. Het Tsjechische Openbaar Ministerie heeft al laten weten een straf tussen de tien en achttien jaar cel passend te vinden.