Volledig scherm
Flinke schade bij de Deense belastingdienst. © AFP

Gerichte explosie bij pand Deense belastingdienst: veel schade, geen gewonden

Het kantoor van de Deense belastingdienst bij Kopenhagen is gisteravond flink beschadigd door een explosie. De hoofdinspecteur van de politie benadrukt dat het een opzettelijk veroorzaakte explosie is en geen ongeluk door bijvoorbeeld een gaslek. 

Op beelden is te zien dat de voorkant van het gebouw forse schade heeft opgelopen. De ramen zijn gesneuveld. Verantwoordelijk minister Morten Bødskov reageerde woest. ,,Dit is niet zomaar een grap”, zei hij tegen Deense media. ,,Dit is een erg, erg gewelddadige explosie.” Hoofdinspecteur Jørgen Bergen Skov benadrukt dat ‘dit geen ongeluk is'.

De politie liet omroep TV2 weten dat gisteravond laat op het moment van de explosie twee mensen binnen waren. Zij bleven ongedeerd. Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekendgemaakt.

Een omstander die werd geraakt door rondvliegende scherven heeft zich gemeld bij de eerste hulp. Hij kon ter plekke behandeld worden. De politie heeft belangrijke infrastructuur- en overheidsgebouwen (zoals metro's en gemeentehuizen) gecontroleerd maar niks verdachts gevonden. 

Volledig scherm
Flinke schade bij de Deense belastingdienst. © AFP
  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.