De Chinese regering staat sinds mei formeel toe dat ouders drie kinderen krijgen. De beslissing kwam een paar weken nadat een volkstelling een scherpe daling van het geboortecijfer in het land had aangetoond.
Volledig scherm
De Chinese regering staat sinds mei formeel toe dat ouders drie kinderen krijgen. De beslissing kwam een paar weken nadat een volkstelling een scherpe daling van het geboortecijfer in het land had aangetoond. © EPA

Geboortecijfer China gekelderd naar nieuw dieptepunt

Het geboortecijfer van China is in 2020 tot een historisch dieptepunt gezakt, zo blijkt uit woensdag door het Chinese nationale bureau voor statistiek bekendgemaakte cijfers. Vorig jaar registreerde China 8,52 geboorten per 1000 mensen, een duidelijke daling ten opzichte van de 10,41 in 2019 en het laagste cijfer sinds de stichting van de Volksrepubliek China, in 1949.

  1. Uitbarsting Tonga: aswolk tot maar liefst 55 kilometer hoogte

    Uitbar­sting Tonga: aswolk tot maar liefst 55 kilometer hoogte

    Zelden bereikt een aswolk na een vulkaanuitbarsting zulke hoogtes. De meest krachtige uitbarsting in de tweede helft van de vorige eeuw staat op naam van Mount Pinatubo op de Filipijnen in 1991. Destijds kwam de aswolk tot zo'n 40 kilometer hoogte, al zou dat met de huidige en meer accurate technologie nog wel hoger geweest kunnen zijn. Dat zegt de Brit Simon Proud, onder meer verbonden aan het UK National Centre for Earth Observation - die nu onderzoek doet naar de uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vorige week.