G7 na geweld Myanmar: ‘Schieten op betogers is onacceptabel’
De G7, de club van zeven economische grootmachten, heeft het geweld tegen demonstranten in Myanmar hard veroordeeld. ,,Met scherp schieten op ongewapende betogers is onacceptabel”, zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven landen in een gezamenlijke verklaring.
Delen per e-mail
In Myanmar wordt al weken geprotesteerd vanwege de staatsgreep die het leger op 1 februari pleegde. Sinds gisteren zijn er bovendien grootschalige stakingen aan de gang. Onder meer veel winkels zijn daarom gesloten.
Hardhandig optreden van de autoriteiten kostte tot dusver zeker drie demonstranten het leven. De allereerste dode was de 20-jarige studente Mya. Zij werd op 9 februari in haar hoofd geschoten en overleed vorige week.
Afgelopen zaterdag vielen in de stad Mandalay opnieuw twee doden tijdens protesten, een tienerjongen en de 37-jarige Thet Naing Win. Voor die laatste werd vandaag een begrafenis gehouden.
,,Iedereen die met geweld reageert op vreedzame protesten, moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden”, zegt de G7, die bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Ook de buitenlandvertegenwoordiger van de EU steunt de verklaring.
Iedereen die met geweld reageert op vreedzame protesten, moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden
‘We kunnen niet een jaar wachten’
Sinds vandaag wordt er ook gedemonstreerd bij de Indonesische ambassade. Het protest is een reactie op berichten dat Jakarta achter het plan van de junta voor nieuwe verkiezingen volgend jaar staat. De Myanmarese demonstranten vinden dat het resultaat van de laatste verkiezing, waarbij regeringsleider Aung San Suu Kyi ruimschoots won, gehonoreerd moet worden. ,,We kunnen niet een jaar wachten", zei demonstrant Han Ni tegen persbureau AP.
Het ministerie van buitenlandse zaken in Indonesië meldt inmiddels dat het nieuwe verkiezingen in Myanmar niet steunt. Het land zou enkel op zoek zijn naar consensus in de regio over hoe Myanmars terugkeer naar een democratie te helpen.
Het leger zegt dat het de macht nam omdat er sprake was van onregelmatigheden bij de laatste verkiezingen, die in november vorig jaar plaatsvonden. Aung San Suu Kyi werd na de staatsgreep opgepakt door de militaire leiding. De G7 roept op tot haar vrijlating; en die van andere functionarissen, zoals president Win Myint.
Sancties
Diverse landen hebben maatregelen aangekondigd tegen leden van de junta vanwege het geweld tegen vreedzame demonstranten. De Verenigde Staten voerden maandag (lokale tijd) sancties in tegen twee Myanmarese legerleiders: generaal Maung Maung Kyaw, opperbevelhebber van de luchtmacht, en luitenant-generaal Moe Myint Tun. Onder meer hun aandelen in de VS zijn bevroren.
Het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben vergelijkbare acties ondernomen. De Europese Unie kondigde gisteren eveneens aan zich op te maken voor maatregelen tegen de coupplegers. Meestal betreffen dergelijke sancties onder meer het bevriezen van bezittingen en een reisverbod in Europa.
Ook de Verenigde Naties hebben zich uitgesproken over het geweld. Secretaris-generaal António Guterres uitte gisteren zijn ‘volledige steun voor de bevolking van Myanmar’. ,,Coups hebben geen plaats in onze moderne wereld", zei hij.
Coups hebben geen plaats in onze moderne wereld
Maleisië
In buurland Maleisië zijn deze week ruim 1000 migranten teruggestuurd naar Myanmar, ondanks een gerechtelijk bevel waarin opdracht gegeven werd hun repatriatie te stoppen.
Dat bevel was het resultaat van een hoger beroep van Amnesty International en Asylum Access Malaysia. Volgens de twee mensenrechtenorganisaties zouden er onder meer vluchtelingen en minderjarigen zitten tussen de migranten die naar Myanmar terug moesten. Het hoofd immigratie in Maleisië, Khairul Dzaimee Daud, zegt dat de 1086 migranten vrijwillig zijn teruggekeerd naar Myanmar.
Bekijk beelden van eerdere demonstraties na de coup:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vijfsterrenbeweging Italië is op weg naar de marge
De grootste coalitiepartij van Italië, de Vijfsterrenbeweging, dreigt te imploderen onder de druk van regeringsverantwoordelijkheid. Van de oorspronkelijke 226 parlementariërs en 112 senatoren hebben er 83 de fractie verlaten. De laatste groep van 36 dissidenten werd afgelopen weekend uit de partij gezet wegens het weigeren van steun aan de nieuwe premier Draghi. -
Ontvoering scholieren is lucratieve business in Nigeria
De bijna driehonderd meisjes die vrijdag werden ontvoerd op hun kostschool in het noordwesten van Nigeria zijn vandaag vrijgelaten. Volgens een regionale functionaris van de staat Zamfara zijn alle 279 weggevoerde scholieren veilig en wel teruggekeerd. -
Fitnessgoeroe (46) van BN'ers opgepakt voor illegale prostitutie: 'Dit slaat in als een bom'
De Nederlandse fitnessgoeroe en zangeres Margretha van de L. (46) is vrijdag in de Belgische plaats Schilde bij Antwerpen opgepakt op verdenking van illegale prostitutie en uitbuiting. Van de L. zou samen met haar partner Johan een groot escortbureau met tientallen sekswerkers runnen in het plaatsje Retie, net over de grens bij Eindhoven. Volkszanger Roland Verstappen, die recent een nummer met Van de L. opnam, is met stomheid geslagen. ,,Ik heb Margretha leren kennen als een ontzettend lieve vrouw met een groot hart”, zegt hij tegen deze site. -
video
Tientallen doden bij gevangenisuitbraak Haïti, ontsnapte bendeleider gedood door politie
Bij een gewelddadige gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen en ruim vierhonderd gedetineerden ontsnapt. Vrijdag (lokale tijd) hebben lokale autoriteiten pas bekendgemaakt hoeveel gevangenen precies zijn ontsnapt en omgekomen bij de grote uitbraak in Port-au-Prince, de hoofdstad van het Caraïbische eiland. -
Vernietigend rapport
Moord op Khashoggi zet de relatie tussen VS en de Saoedi's op scherp: Hoe nu verder?
De Amerikaanse conclusie dat Mohammed bin Salman de moord op Jamal Khashoggi goedkeurde, komt hard aan in Saoedi-Arabië. Wat betekent dat voor de onderlinge relatie? Vijf vragen.
-
video
Twee doden bij geweld jeugdbendes bij Parijs
In Frankrijk zijn in 24 uur tijd twee kinderen gedood bij geweld door jeugdbendes. Beide slachtoffers waren nog maar 14 jaar oud. De daders waren rond dezelfde leeftijd. -
Chirurg voert videogesprek met rechtbank tijdens operatie
Een plastisch chirurg uit de Amerikaanse staat Californië probeerde zijn rechtszaak via een videogesprek vanuit de operatiekamer te volgen. De rechter maakte echter snel een einde aan het gesprek toen hij zag dat er een patiënt op de behandeltafel lag. -
Boeing 777 maakt noodlanding in Moskou vanwege problemen met motor
Een Boeing 777 van de Russische luchtvaartmaatschappij Rossiya Airlines heeft vrijdagochtend om 04.44 uur plaatselijke tijd (02.44 uur in Nederland) een noodlanding moeten maken in Moskou vanwege problemen met de motor. De noodlanding komt nog geen week nadat eenzelfde toestel van het Amerikaanse United Airlines boven de stad Denver delen van een motor verloor nadat die in brand was gevlogen.