Franse toerist (36) die dronebeelden maakte in Iraanse woestijn, verschijnt voor rechter en riskeert doodstraf
Een Franse toerist die al sinds mei vorig jaar in een Iraanse cel zit, moet donderdag voor de Revolutionaire Rechtbank van het land verschijnen op verdenking van spionage en anti-Iraanse propaganda. Dat deelde zijn advocaat vandaag mee.
Benjamin Brière (36) had in een Iraans natuurgebied beelden gemaakt met een drone en zich op sociale media uitgesproken tegen de verplichting voor vrouwen om een hijab te dragen.
Brière (36) was bezig aan een grote reis waarbij hij met een busje door Azië trok, net zoals hij eerder al deed in Scandinavië, de Balkanlanden en Turkije. Zijn reisavonturen deelde hij via Instagram. Maar aan zijn trip kwam abrupt een einde toen hij in mei 2020 werd opgepakt nadat hij een helicam - een drone waarmee luchtbeelden kunnen worden gemaakt - liet rondvliegen in een woestijn bij de grens tussen Iran en Turkmenistan.
De man wordt aangeklaagd voor spionage, omdat hij ‘foto’s nam in een verboden gebied’, en voor propaganda tegen Iran, omdat hij zich op sociale media kritisch uitliet tegen de verplichting voor Iraanse vrouwen om een hoofddoek te dragen. Op spionage staat mogelijk de doodstraf.
Uitgeput
Brière ontkent de beschuldigingen van spionage en heeft altijd beweerd dat hij louter als toerist in Iran vertoefde. ,,Benjamin Brière heeft de beschuldigingen tegen hem altijd krachtig ontkend. Hij is een spion noch een bedreiging voor de Iraanse binnenlandse veiligheid en is dat ook nooit geweest”, zegt zijn advocaat Philippe Valent.
De advocaat voegt eraan toe dat zijn cliënt hoopte op ‘een verklaring van onschuld en repatriëring naar Frankrijk’, zodat hij kan beginnen aan zijn fysieke en psychologische herstel. Volgens Valent is Brière aan het einde van zijn krachten en weet hij niets over de omstandigheden waarin de hoorzitting zal plaatsvinden.
Eind december ging Brière in hongerstaking om te protesteren tegen zijn omstandigheden in de gevangenis. Hij zal voor de rechter verschijnen na meer dan anderhalf jaar in hechtenis te hebben gezeten. ,,Zonder toegang te hebben gehad tot het dossier van het Openbaar Ministerie of enig basisrecht om zichzelf te verdedigen”, aldus Valent.
Moeizame communicatie
Brière’s zus Blandine zegt dat ze haar broer ongeveer eens in de drie weken mag spreken. Maar wanneer de man eindelijk toestemming krijgt om een telefoontje te plegen, worden al zijn gesprekken opgenomen en vertaald in het Perzisch, waardoor hij niet vrijuit kan spreken over zijn omstandigheden in de cel.
,,Soms laten ze hem een telefoontje plegen, soms niet. Er is niemand bij hem die Frans of Engels spreekt, dus hij moet elke dag vechten om te mogen communiceren”, aldus Blandine. Ook briefwisselingen tussen Benjamin en zijn familie werd achtergehouden.
Afgevaardigden van de Franse ambassade in Iran konden Benjamin bezoeken in de gevangenis. Ze zeggen dat hij geen tekenen vertoont van mishandeling, maar zijn familie maakt zich zorgen om zijn geestelijke gezondheid.
Hij heeft wel een drone gebruikt, maar we hebben het hier over een drone die hij online heeft gekocht voor 100 euro. Dat rechtvaardigt dit allemaal niet.
Brief aan Macron
Vorig jaar mei schreef Blandine Brière een open brief naar president Macron, met de vraag om ‘alle mogelijke diplomatieke middelen’ in te zetten voor Benjamins vrijlating, maar ze kreeg nooit een reactie. De vrouw denkt dat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zich niet officieel wil uitspreken in de zaak. ,,Ze doen wat ze kunnen binnen de grenzen van wat mogelijk is voor Benjamin, dat weet ik. Maar het is gewoon zo dat het voor ons, na 20 maanden, niet genoeg is”, aldus Blandine, die benadrukt dat haar broer toerist is en geen spion.
,,We willen zo duidelijk mogelijk maken dat dit een misverstand is. Hij heeft wel een drone gebruikt, maar we hebben het hier over een drone die hij online heeft gekocht voor 100 euro. Dat rechtvaardigt dit allemaal niet.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMEuropese Unie
Het zwarte schaap is nu voorbeeldland: opeens is Polen niet meer de lastpak van Europa
Polen was binnen de Europese Unie het mikpunt van kritiek vanwege het aantasten van de eigen rechtsstaat. Het Europese Hof oordeelde zelfs dat de Unie de dwarsligger mag korten op subsidies. Sinds de Russische invasie in Oekraïne – waardoor Polen miljoenen vluchtelingen opvangt – is het sentiment echter gedraaid. -
gazprom
Rusland draait morgen de gaskraan naar Finland dicht
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt zaterdag met het leveren van aardgas aan Finland. Dat meldt het Finse Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid. Gasum levert vanaf dit weekeinde gas uit andere landen aan afnemers. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Verbannen oud-koning Juan Carlos voor even terug in Spanje
Juan Carlos I, de oud-koning van Spanje, is na bijna twee jaar ballingschap in Abu Dhabi even terug in zijn land om een zeilwedstrijd bij te wonen. Maar is de inmiddels van rechtsvervolging ontslagen vorst nog welkom?
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Vier doden en bijna miljoen gezinnen zonder stroom na noodweer Canada
In het oosten van Canada zijn bij hevige onweersbuien vier mensen omgekomen. Zo’n 900.000 huishoudens zijn zonder stroom komen te zitten in de provincies Ontario en Quebec. Dat hebben de Canadese autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. -
Twee doden en ruim veertig gewonden na tornado in VS
In het noorden van de Amerikaanse staat Michigan zijn bij het passeren van een tornado minstens twee mensen omgekomen en 44 anderen gewond geraakt. Dat melden diverse media in de Verenigde Staten.