Minister Didier Guillaume, in opspraak na een bezoek aan een stierengevecht.
Volledig scherm
Minister Didier Guillaume, in opspraak na een bezoek aan een stierengevecht. © AFP

Franse ministers naar stierengevechten: ‘Wij eisen ontslag’

In Frankrijk zijn drie ministers in opspraak geraakt, omdat ze aanwezig waren bij omstreden stierengevechten. Er waren demonstraties en felle debatten in de media. ‘Uw regering trekt zich helemaal niets aan van dierenrechten’, aldus oud-filmster Brigitte Bardot in een boze open brief. ‘Er moet een onafhankelijk ministerie voor dierenwelzijn komen.’

Quote

Laten we de strijd voor het dierenwel­zijn nou niet reduceren tot één foto

Didier Guillaume, minister van Landbouw

Vorige week werden er foto’s gemaakt van de minister van Landbouw, Didier Guillaume, die aanwezig was bij een stierengevecht in Bayonne, niet ver van de Spaanse grens. Hij was daar samen met een collega-minister.

Dat lag gevoelig omdat Guillaume als bewindsman ‘dierenwelzijn’ in zijn portefeuille heeft. ,,De minister ziet dieren als vermaak. Wij eisen zijn ontslag’’, reageerde de dierenorganisatie ‘Paris Zoopolis’.

Minister Guillaume werd er over ondervraagd in de Franse pers en bood zijn excuses aan. ,,Het spijt me als ik mensen heb gechoqueerd’’, zei hij. ,,Maar laten we de strijd voor het dierenwelzijn nou niet reduceren tot één foto.’’

Rode sjaal

Kort daarna werd een derde regeringslid gezien bij een stierengevecht. Staatssecretaris Geneviève Darrieussecq van Defensie was aanwezig bij een gevecht in Dax, ook in zuidwest-Frankrijk. Zij droeg – tot grote ergernis van de critici – speciale kleren voor eregasten: wit gekleurd, met een rode sjaal. ,,Hoe vaak blijft deze regering de meerderheid van de Fransen provoceren die tégen stierengevechten is?’’, aldus de Alliance Anticorrida. Uit een peiling vorig jaar bleek dat driekwart van de Fransen voor afschaffing is.

De staatssecretaris voor Milieuzaken Emmanuelle Wargon werd op televisie ter verantwoording geroepen over de uitstapjes van haar collega’s. ,,In zuidwest-Frankrijk is stierenvechten een traditie, het hoort bij de cultuur van dorpen en steden’’, zei ze. Dat was tegen het zere been van de Franse Partij voor de Dieren. ,,Dat het een traditie is, betekent nog niet dat het ook goed is.’’

 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”