Volledig scherm
Minister Didier Guillaume, in opspraak na een bezoek aan een stierengevecht. © AFP

Franse ministers naar stierengevechten: ‘Wij eisen ontslag’

In Frankrijk zijn drie ministers in opspraak geraakt, omdat ze aanwezig waren bij omstreden stierengevechten. Er waren demonstraties en felle debatten in de media. ‘Uw regering trekt zich helemaal niets aan van dierenrechten’, aldus oud-filmster Brigitte Bardot in een boze open brief. ‘Er moet een onafhankelijk ministerie voor dierenwelzijn komen.’

Quote

Laten we de strijd voor het dierenwel­zijn nou niet reduceren tot één foto

Didier Guillaume, minister van Landbouw

Vorige week werden er foto’s gemaakt van de minister van Landbouw, Didier Guillaume, die aanwezig was bij een stierengevecht in Bayonne, niet ver van de Spaanse grens. Hij was daar samen met een collega-minister.

Dat lag gevoelig omdat Guillaume als bewindsman ‘dierenwelzijn’ in zijn portefeuille heeft. ,,De minister ziet dieren als vermaak. Wij eisen zijn ontslag’’, reageerde de dierenorganisatie ‘Paris Zoopolis’.

Minister Guillaume werd er over ondervraagd in de Franse pers en bood zijn excuses aan. ,,Het spijt me als ik mensen heb gechoqueerd’’, zei hij. ,,Maar laten we de strijd voor het dierenwelzijn nou niet reduceren tot één foto.’’

Rode sjaal

Kort daarna werd een derde regeringslid gezien bij een stierengevecht. Staatssecretaris Geneviève Darrieussecq van Defensie was aanwezig bij een gevecht in Dax, ook in zuidwest-Frankrijk. Zij droeg – tot grote ergernis van de critici – speciale kleren voor eregasten: wit gekleurd, met een rode sjaal. ,,Hoe vaak blijft deze regering de meerderheid van de Fransen provoceren die tégen stierengevechten is?’’, aldus de Alliance Anticorrida. Uit een peiling vorig jaar bleek dat driekwart van de Fransen voor afschaffing is.

De staatssecretaris voor Milieuzaken Emmanuelle Wargon werd op televisie ter verantwoording geroepen over de uitstapjes van haar collega’s. ,,In zuidwest-Frankrijk is stierenvechten een traditie, het hoort bij de cultuur van dorpen en steden’’, zei ze. Dat was tegen het zere been van de Franse Partij voor de Dieren. ,,Dat het een traditie is, betekent nog niet dat het ook goed is.’’

  1. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.
  2. Opslagplaats stierenzaad geëxplodeerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

    Opslag­plaats stieren­zaad geëxplo­deerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

    Bij een uitslaande brand op een boerderij in de Australische plaats Gippsland zijn gisteren zeker honderd cilinders met bevroren stierenzaad verloren gegaan. Volgens de brandweer sloegen door de intense hitte de deksels van de vaten waarin het sperma in vloeibare stikstof werd bewaard. Vervolgens werden de buizen plus ontdooiende inhoud als raketten afgevuurd, waarna ze in de lucht explodeerden en de kostbare inhoud vrijkwam.