Franse inreisregels aangescherpt: ongevaccineerde Nederlander moet negatieve testuitslag tonen
UpdateFrankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor niet volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen. Zij hebben vanaf middernacht op zondag een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering bekend. Nederlandse reiziger kunnen nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is.
De nieuwe regel gaat ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland. Frankrijk stelt van 21 juli voor volwassenen - bij bezoek aan evenementen of culturele instellingen - de zogeheten pass sanitaire verplicht. Vanaf augustus geldt dat ook voor café- en restaurantbezoek.
Om in aanmerking te komen voor de verplichte coronapas moet iemand zich elke 48 uur laten testen. Voor Europese toeristen geldt ook de Europese corona-app en QR-code als bewijs dat iemand volledig is ingeënt - met een vaccin van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca of Janssen -, negatief getest of recent hersteld.
Premier Jean Castex kondigde aan dat mensen een week na hun tweede prik met de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca, worden gezien als volledig gevaccineerd. Dat was eerder nog 14 dagen. Reizigers die het Janssen-vaccin hebben gekregen moeten 28 dagen wachten.
Jongeren
Eerder liet de Franse minister voor Volksgezondheid, Olivier Véran, weten dat de gezondheidspas vooralsnog niet gaat gelden voor jongeren tot en met 17 jaar. ‘Om de vakantie niet te bederven’, klonk het. De jongeren moeten wel een mondkapje dragen, maar hoeven zich niet elke 48 uur te laten test.
De maatregel is onderdeel van het Franse strijdplan tegen de deltavariant, die hard rondgaat in Frankrijk. Ook in Nederland slaat de mutatie wild om zich heen en zorgt voor ongekende toename in dagelijkse besmettingen. Vooral onder niet, of te recent, ingeënte jongeren zorgt de deltavariant voor besmetting.
Nederland kleurt rood
Sinds donderdag kleurt Nederland rood op de Europese coronakaart. Duitsland merkte ons land gisteren al aan als risicogebied vanwege het stijgend aantal besmettingen. Wie vanaf vandaag middernacht vanuit Nederland naar Duitsland reist, krijgt te maken met extra maatregelen.
Mensen die in de tien dagen voor hun reis in Nederland zijn geweest, moeten zich voorafgaand aan hun reis melden bij de Duitse autoriteiten. Daarnaast geldt er een quarantaineperiode van tien dagen, maar niet voor mensen die kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van Covid-19.
In België wordt vanaf vandaag geëist dat reizigers uit Nederland een negatieve coronatest laten zien als ze niet volledig zijn gevaccineerd.
Woede in Verenigd Koninkrijk
De Britse regering heeft de woede van vakantiegangers en de reisbranche over zich afgeroepen door de quarantaineregels voor Frankrijk te handhaven. De regel dat Britten na een reis tien dagen in thuisquarantaine moeten vervalt maandag voor veel populaire vakantiebestemmingen, maar op het laatste moment is besloten dat Frankrijk daar niet onder valt.
Dat besluit heeft te maken met zorgen over de verspreiding van de zogeheten Beta-variant van het coronavirus in Frankrijk. Die variant is het voor eerst ontdekt in Zuid-Afrika en komt in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks voor. De BBC schrijft dat wordt gevreesd dat vaccins minder goed werken tegen die mutant.
Vakantiegangers doen in Britse media hun beklag over de plotselinge beleidswijziging en ook de reisbranche is niet te spreken over de uitzonderingspositie voor het onder toeristen populaire Frankrijk. Topman Johan Lundgren van easyJet klaagde dat de regering “het tapijt vandaan trekt” onder Britten die op vakantie zijn in Frankrijk of al een reis hadden geboekt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tientallen doden bij aardverschuivingen in zuiden Peru
In het zuiden van Peru zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen bij aardverschuivingen na zware regenval. Twintig anderen zijn gewond geraakt. Volgens de autoriteiten, die waarschuwen dat het dodental verder kan oplopen, worden nog twee mensen vermist. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Kouderecords gebroken en vorstbevingen in de VS
In het noordoosten van de Verenigde Staten zijn dit weekend alom kouderecords gebroken. Op Mount Washington, in de staat New Hampshire, werd zaterdagochtend een temperatuur gemeten van -43 graden. In combinatie met windstoten van 177 kilometer per uur leidde dat tot een gevoelstemperatuur van -78, de laagste ooit gemeten. -
Iran zegt tienduizenden gevangenen gratie te gaan verlenen
De hoogste leider van Iran heeft gratie verleend aan ‘tienduizenden’ gevangenen, onder wie vele die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd, meldt de staatstelevisie. Ayatollah Ali Khamenei kondigde dat aan ter ere van de verjaardag van de islamitische revolutie van 1979.
-
Biden: Gevonden geheime documenten zijn ‘verdwaalde papieren’ uit jaren 70
De geheime documenten die de afgelopen tijd zijn gevonden in een oud kantoor en een woning van de Amerikaanse president Joe Biden zijn ‘verdwaalde papieren’ uit de jaren 70. Dit zei Biden woensdagavond in een interview met de Amerikaanse publieke omroep PBS. -
-
-
Update
Zwart weekend in de Alpen: al zeker elf lawinedoden, onder wie chauffeur pistenbully
Bij lawines als gevolg van zware sneeuwval in de Alpen zijn dit weekend al minstens elf mensen om het leven gekomen. Negen doden vielen in Oostenrijk, twee in Zwitserland, melden plaatselijke media. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?