Frankrijk beperkt vertiermogelijkheden voor toeristen zonder boosterprik of negatieve test
Nederlanders die in hun geliefde Frankrijk willen genieten van een restaurantje, bioscoop of skipiste, kunnen dat binnenkort alleen nog met een boosterbewijs óf een negatief testresultaat van maximaal 24 uur oud.
Dat blijkt uit het maandag aangescherpte reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin staat dat 65-plussers vanaf 15 december niks meer aan hun digitale coronacertificaat (DCC) hebben als ze langer dan zeven maanden geleden hun tweede prik kregen (of de eerste na een Covid-besmetting). Dit certificaat, in Frankrijk pass sanitaire genoemd, is alleen geldig in combinatie met een bewijs van drie vaccinaties (of twee na een Covid-besmetting).
De maatregel geldt vanaf 15 januari voor iedereen van 18 jaar en ouder. Wie niet voldoet aan de voorwaarde van een derde prik, geldt als ongevaccineerd en moet bij elk bezoek aan restaurant, bioscoop of museum een negatief testbewijs (pcr- of antigeentest) kunnen laten zien dat niet ouder is dan 24 uur.
Wintersport
De aanscherping is slecht nieuws voor de vele wintersporters die zich al verheugen op hun skivakantie in de Franse Alpen. Momenteel kunnen alleen 60-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van 18 jaar en ouder van instellingen (onder meer verpleeghuizen, gehandicapteninstellingen en GGZ-instellingen) een booster krijgen, staat op de site van het RIVM.
Nederlandse toeristen die geen QR-code kunnen laten zien, moeten een negatieve pcr- of antigeentest tonen die niet ouder is dan 24 uur (gerekend vanaf het moment van afname).
Los van de boosterprik geldt dat volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en 2 maanden oud in Frankrijk een coronabewijs moeten laten zien bij bezoek aan culturele- en sportieve activiteiten, winkelcentra en horecazaken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grote zorgen over hulpverlening na instorten Kachovka-dam, Zelensky boos op VN en Rode Kruis
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
VIDEO
Wintersport met de kerst steeds onzekerder
Skiën in de kerstvakantie wordt met de dag onzekerder. Oostenrijk vreest andermaal miljarden euro’s minder omzet zonder wintersporters. ‘Boek alleen met een goede annuleringsmogelijkheid.’ -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Video
Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers: ‘Piek nog niet bereikt, we gaan richting 3000 bedden’
Maandag zijn er in de Nederlandse ziekenhuizen 130 bedden meer bezet met coronapatiënten, de grootste stijging in bijna een jaar. Volgens ziekenhuisbaas Ernst Kuipers ‘gaan we richting drieduizend bedden’.
-
Met video
Vermiste kinderen 40 dagen na crash vliegtuig levend gevonden in jungle Colombia: ‘Een vreugde voor het hele land!’
-
-
-
Greta Thunberg haalt diploma en sluit iconische schoolstakingen voor het klimaat af
Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. Ook op haar laatste schooldag staat de 20-jarige Thunberg bij het Zweedse parlement in Stockholm. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.