Elon Musk stuurt zijn Tesla mee met spectaculaire rakettest
Schrijft SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, vanavond geschiedenis met de lancering van zijn eerste Falcon Heavy-raket? Als alles volgens plan verloopt, is dat een enorme opsteker voor zijn missie naar Mars.
Niemand kan heen om de handtekening van Elon Musk bij het jongste huzarenstukje in de ruimtevaart. Die handtekening is een kersrode Tesla Roadster, als lading in het topje van de Falcon Heavy-raket. Zijn eigen Roaster. Inclusief een pop achter het stuur, gekleed in een door SpaceX ontwikkeld ruimtepak. De radio in de elektrische sportauto draait toepasselijke muziek, Space Oddity van David Bowie. Er is ook een sciencefictionfilm aan boord, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.
,,Bij de lancering van nieuwe raketten werd tot nu toe altijd staal en beton gebruikt als proeflading. Wij hebben gekozen voor een lading die ons een goed gevoel bezorgt, een Tesla’’, aldus Musk.
De Tesla wordt in een ovaalvormige baan om de zon gebracht, tussen de baan van de aarde en Mars in. Niemand die hem dat verbiedt.
Stuntje
Achter deze stunt van ondernemer-dromer Elon Musk gaat een megaproject schuil: de Falcon Heavy is met de Saturnus-V, het werkpaard dat ooit de Apollo’s van NASA de ruimte in bracht, de zwaarste raket ooit. Zij is 70 meter hoog (22 verdiepingen) en 1,4 miljoen kilo zwaar en is een gedurfde variant op de Falcon 9-raket waarmee SpaceX vorig jaar bijna 20 geslaagde vluchten voor klanten heeft uitgevoerd.
De Falcon Heavy bestaat uit drie Falcon 9’s. Aan de grootste booster zijn twee kleinere bevestigd voor extra stuwkracht. Samen beschikken zij over liefst 27 motoren. Musk’s paradepaardje kan 63.800 kilo aan voorraad in een baan om de aarde te brengen. Zo’n lancering kost 90 miljoen dollar. Als het doel verder ligt kan er volgens berekeningen bijvoorbeeld 16.800 kilo naar Mars worden gebracht, of 3500 kilo naar Pluto.
Mars
Met de Falcon Heavy wil Musk mensen op Mars zetten. Dit jaar al zou de raket twee ruimtetoeristen naar de maan moeten brengen. Na een baan om de maan keert de Falcon Heavy terug naar de aarde. Dat de raketten van SpaceX kunnen terugkeren maakt hen bijzonder en de expedities minder kostbaar, want zij kunnen worden hergebruikt. Drie jaar geleden lukte het voor het eerst om een eerste trap van een raket een zachte landing – rechtop – te laten maken. Vorig jaar waren alle veertien landingen succesvol. Met het hergebruik van vijf van de raketten bespaarde SpaceX vele miljoenen.
Ook de Falcon Heavy moet terugkeren naar de aarde. In drie delen. De twee boosterraketten moeten landen op de Amerikaanse ruimtevaartbasis Cape Canaveral, de middelste en grootste op een droneschip in de Atlantische Oceaan. Als ook dat lukt, levert het ruimtevaartbedrijf van Musk een ongekende prestatie. Dat dit geen zekerheidje is, weet Musk: ,,De kans bestaat dat de eerste vlucht niet volgens het boekje gaat. De raket kan exploderen. Het is hoe dan ook reuzespannend. Het wordt of een opwindend succes of een opwindende mislukking.’’
Nog maar het begin
SpaceX heeft al de nodige ervaring. De eerste drie lanceringen mislukten ooit jammerlijk, maar daarna bleken de raketten uiterst betrouwbaar. Het bedrijf brengt al vijf jaar in opdracht van NASA voorraden naar het internationale ruimtestation ISS. Eind dit jaar moet de door SpaceX ontwikkelde Dragon-capsule bemanning naar het ISS brengen. Tot nut toe wordt dat gedaan met Russische raketten.
Voor dit jaar staan er inmiddels al zo’n dertig lanceringen op het programma en met geslaagde proefvluchten van de Falcon Heavy is de toekomst van SpaceX rooskleurig. Dat maakt de weg vrij voor veel commerciële vluchten. Niet alleen voor NASA of andere nationale ruimtevaartorgansiaties, maar ook voor toeristische reizen, naar en om de maan. Of naar Mars, want dat blijft de ultieme droom voor Elon Musk. Zo’n reis wil hij bij leven nog meemaken. Een Tesla die in een baan om Mars draait, is voor hem nog maar het begin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Met video
Oud-president Bush noemt invasie Irak ongerechtvaardigd: ‘Ik bedoel Oekraïne’
Voormalig Amerikaans president George W. Bush heeft zich woensdag versproken toen hij de invasie van Irak beschreef als ‘wreed’ en ‘ongerechtvaardigd’. Hij bedoelde natuurlijk de Russische invasie van Oekraïne, maar verwarde die met de invasie van Irak, die plaatsvond toen hij nog aan de macht was. -
PREMIUMOorlog Oekraïne
Met de officiële val van Marioepol aanstaande valt ook een symbool van deze oorlog
Oekraïne is er eindelijk in geslaagd zijn gewonde soldaten uit de Azovstal-fabriek te evacueren. De strijd om Marioepol is hiermee zo goed als beslecht. De stad is uitgegroeid tot een van de symbolen van de oorlog. -
CNN: Giuliani spreekt met commissie over bestorming Capitool
Rudy Giuliani, die voormalig Amerikaans president Donald Trump bijstond als de persoonlijk advocaat, heeft meer dan negen uur gesproken met de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt. Dat meldt CNN op basis van twee anonieme bronnen.
-
met video/update
Stormdode en ruim dertig gewonden door noodweer in westen van Duitsland
In Wittgert, ten zuiden van Dortmund, is een stormdode gevallen nadat hij in zijn ondergelopen kelder een elektrische schok kreeg. -
PREMIUM
In het station zwaait Alexej zijn familie uit: een hand op de ruit en vechten tegen de tranen
Afscheid nemen doet pijn, zeker als je, zoals Alexej, niet weet of je je kind nog zult terugzien. Op één van de perrons in station Kiev Centraal staat zijn dochter Sonja op het punt met haar hamster Simba en negen andere familieleden naar het buitenland te vertrekken. Net als vele, vele anderen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.