Volledig scherm
El Chapo in januari 2017. © AP

‘El Chapo’ hoort vandaag hoe lang hij de cel in moet

De 62-jarige Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo, krijgt vandaag in New York te horen hoe lang hij de Amerikaanse gevangenis in moet. De aanklagers hebben een straf van 30 jaar en een levenslange gevangenisstraf geëist..El Chapo was stichter van het drugskartel van Sinaloa, genoemd naar de noordwestelijke deelstaat waar hij vandaan komt.

Gedurende het proces, dat in november van start ging, is naar voren gebracht hoe buitengewoon wreed hij te werk ging. Tijdens de zitting voert woensdag ook nog een vrouw het woord, die Guzmán wilde laten vermoorden.

De Mexicaan was een van de belangrijkste figuren achter onder meer de smokkel van 1,2 miljoen kilo cocaïne naar de VS over een periode van een kwart eeuw.

El Chapo (de Korte) is naar schatting 1,60 meter lang en al van jonge leeftijd betrokken bij drugscriminaliteit. Hij werkte voor andere bendes tot hij in 1988 voor zichzelf begon. Hij geldt als de machtigste Mexicaanse drugscrimineel ooit. Tijdens zijn dagen als drugsbaron controleerde hij ongeveer een kwart van de cocaïne die naar de VS ging.

Hij werd vanaf 1993 meerdere keren in Mexico gepakt en veroordeeld, maar wist te ontsnappen. Begin 2016 werd hij in Sinaloa weer gepakt en vervolgens uitgeleverd aan de VS.

Volledig scherm
Joaquin "El Chapo" Guzman’ in 2014. © AP