Volledig scherm
Bill Weld © EPA

Eerste Republikein bindt strijd aan met Trump voor verkiezingen van 2020

Bill Weld, een voormalige Amerikaanse gouverneur, heeft officieel aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt bij de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen van 2020. Hij is daarmee de eerste Republikein die officieel de strijd aangaat met Donald Trump. 

De 73-jarige Weld was bij de vorige verkiezingen kandidaat-vicepresident van de libertaire kandidaat-president Gary Johnson. Hij zei tijdens de campagne voor de race naar het Witte Huis toen dat er bij Trump ‘een steekje los zit’.

Weld verklaarde tegen CNN dat hij er naar uitkijkt om het tegen Trump op te nemen in de voorverkiezingen. Het zou ‘een politieke tragedie’ zijn als Trump er nog een termijn bij zou krijgen, zei hij. ,,Ik zou mezelf schamen als ik nu niet mijn hand zou opsteken en de uitdaging zou aangaan’’, aldus Weld. De Republikein voegde er nog aan toe dat Trump ‘moeite blijkt te hebben om zijn gedrag in overeenstemming te brengen met de vereisten van de wet’. ,,Dat is een ernstige zaak in het Oval Office.”

In het verleden bestempelde de ex-gouverneur Trump al als ‘bullebak van het schoolplein’, ‘onstabiel’ en een president ‘wiens prioriteiten gericht zijn op de bewondering van zichzelf in plaats van op het welzijn van het land’. Weld zei dat het de hoogste tijd is om ‘terug te keren naar de principes van Lincoln - gelijkheid, waardigheid en kansen voor iedereen’. ,,Er is geen grotere zaak om voor te strijden dan te behouden wat Amerika echt groot maakt, ik ben klaar om die strijd te leiden.”

Weld is afkomstig uit Massachusetts en wordt beschouwd als een progressieve Republikein. In de jaren 90 bekleedde hij twee keer het mandaat van gouverneur. 

Volledig scherm
Bill Weld als running mate van Gary Johnson voor de verkiezingen van 2016. © AFP
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.