Eerste doden gemeld na vulkaanuitbarsting Tonga
UpdateRuim een dag na de heftige onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga zijn de eerste overledenen officieel gemeld. Niet op de getroffen eilandstaat in de Stille Oceaan of het nabijgelegen Nieuw-Zeeland. Maar in Peru, zo'n 10.000 kilometer verderop, waar twee mensen om het leven kwamen door de hoge golven die de uitbarsting veroorzaakte.
De twee vrouwen verdronken op een strand bij Naylamp in het noordwesten van Peru, meldden lokale autoriteiten eerder vandaag. Zij werden overvallen door de ongewoon hoge golven die werden veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting bij Tonga gisteren. Vanwege het onrustige water legden meer dan twintig Peruaanse havens het werk stil. Ook op de Peruaanse stranden werden badgasten gewaarschuwd en verteld niet te gaan zwemmen.
Op televisiebeelden en video's die op sociale media rondgaan is te zien hoe huizen en bedrijven aan de kust van Noord- en Midden-Peru zijn ondergelopen door de hoge golven. Aan de Zuid-Peruaanse kust moesten tientallen mensen worden gered. Daar was sprake van (lichte) overstromingen. In Japan werden vandaag honderdduizenden inwoners opgeroepen te evacueren. Ook daar werd de kust bestookt door hoge golven, hetgeen ook gebeurde in andere landen aan de Stille Oceaan.
Lees door onder de video.
Schade Tonga
Gezien de enorme uitbarsting van de onderzeese vulkaan lijken doden op Tonga waarschijnlijk. Alleen is de schade in het eilandenrijk nog niet duidelijk. Door de uitbarsting en de daaropvolgende tsunami zijn alle telefoon- en internetconnecties met het eiland afgesloten. Hoewel mobiele telefoons nog wel zouden werken is de berichtgeving vanaf Tonga dus beperkt.
Eerder meldde de Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern al wel dat het noorden van Nuku’alofa, de hoofdstad van Tonga op het eiland Tongatapu, een 'significante impact’ heeft gehad van de tsunami die ontstond. Ook zou de hoofdstad bedekt zijn met een flinke laag as. ,,Helaas hebben we niet veel informatie over de andere eilanden”, aldus Ardern. Er wonen op Tonga zo'n 105.000 mensen, verspreid over ruim 170 eilanden.
Het ministerie van Defensie in Nieuw-Zeeland heeft zondagavond (maandagochtend lokale tijd) een vliegtuig de lucht in gestuurd om over de eilandengroep vliegen en de schade in beeld te brengen. Dat was eerder nog te gevaarlijk vanwege de as in de lucht na de vulkaanuitbarsting.
De Australische autoriteiten melden op basis van eerste berichten dat op Tonga geen sprake lijkt van een hoog dodental. ,,Dat is natuurlijk erg goed nieuws. Maar de informatie die vanaf de eilandengroep onze kant op komt, is wel erg summier’’, zei minister Zed Seselja. Wel is er duidelijke schade aan wegen en bruggen op Tonga. Australië hoopt ook zo snel mogelijk een vliegtuig richting Tonga te sturen.
Tsunamiwaarschuwingen
Na de vulkaanuitbarsting werden tsunamiwaarschuwingen afgegeven in veel landen die een kust aan de Stille Oceaan hebben. Inmiddels is het tsunamigevaar grotendeels geweken en zijn er geen meldingen van grote schade of slachtoffers in landen als Japan of de VS. Op verschillende plekken werd wel melding gemaakt van kleine, plaatselijke overstromingen aan de kust.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chris Christie brengt aantal Republikeinse presidentskandidaten op zes
-
Schokgolf van vulkaanuitbarsting bij Tonga bereikt Nederland
De onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga, dat ten zuiden van de Fiji-eilanden ligt, heeft een enorme atmosferische schokgolf veroorzaakt en Nederland bereikt. De luchtdruk steeg op sommige plekken in het land vanavond met 3 hectopascal (hPa). Menig Nederlander zal dit niets zeggen, maar meteorologen en weerkenners zijn lyrisch. -
Onderzoek: Nederlanders zijn meer dan gemiddeld tevreden én best wel geïnteresseerd in de EU
Precies over een jaar zijn er Europese verkiezingen en in welk land is de belangstelling daarvoor het grootst? In Nederland. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
UPDATE / VIDEO
Nieuw-Zeelandse premier: ‘Significante’ schade Tonga na onderzeese vulkaanuitbarsting
-
-
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUMMet video
Stakers nemen Disneyland Parijs over, Nederlanders belanden in de strijd: ‘Wil er niet tussen staan’
Duwen en trekken met beveiligers, protestborden en geblokkeerde ingangen. Bezoekers van Disneyland Parijs worden de afgelopen weken geconfronteerd met stakend personeel dat zwaaiend met vlaggen de parken overneemt. Ze eisen een loonsverhoging en zijn bereid ver te gaan voor dat doel. Nederlandse gasten komen midden in de strijd terecht: ,,Mensen gingen roepen en schelden.”