Eerste Britse deportatievlucht met bootvluchtelingen naar Rwanda niet vertrokken
Update en videoDe eerste vlucht om immigranten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda te brengen, is vanavond niet doorgegaan vanwege een last-minute tussenkomst van het Europees Mensenrechtenhof (EHRM). Het oordeelde dat er ‘een reëel risico op onomkeerbare schade’ was voor de betrokken asielzoekers.
Een Boeing 767-300 van Privilege Style stond naar verluidt vandaag paraat op Stansed. In afwachting van laatste pogingen van advocaten om bij een rechtbank in Londen illegale immigranten van de vlucht te halen, bleef tot op het laatste moment onduidelijk of de piloot koers kon zetten richting Oost-Afrika. De Britse regering wil bootvluchtelingen in Rwanda onderbrengen en de eerste vlucht staat voor vanavond gepland.
Minister Liz Truss van Buitenlandse Zaken sprak in de ochtend nog vol vertrouwen. Zelfs al zat er maar één passagier aan boord, dan zou het toestel de reis van 6500 kilometer naar Kigali maken. Het plan, volgens de Britse regering in het leven geroepen om mensensmokkelaars de pas af te snijden, kon volgens haar geen vertraging oplopen. De overtocht van vluchtelingen in opblaasbare boten vanuit Frankrijk naar Dover moest stoppen.
Van de oorspronkelijke 132 aangewezen immigranten waren er op de dag van vertrek nog maar zeven over. Rechtbanken erkenden dat de Britse autoriteiten mensenrechten schonden. In andere gevallen konden juristen aantonen dat hun cliënten ‘moderne slaven’ waren. Halverwege de avond waren vier beroepen afgekeurd, en leek het erop dat minstens vier immigranten de reis zouden maken.
Mensenrechtenhof
Een uitspraak van het Europees Mensenrechtenhof (EHRM) in Straatsburg veroorzaakte op het laatste moment een juridische strijd. Het Hof bevestigde omstreeks 20.40 uur dat het de uitzetting van een van de zeven immigranten had geblokkeerd. Het ging om een Iraakse asielzoeker. Een Britse piketrechter (van dienst buiten kantooruren) onderzocht de resterende zes zaken.
Volgens een regeringsbron die anoniem wilde blijven, vertrekt de vlucht dinsdagavond niet meer. Volgens de laatste informatie bleef slechts een van die zes migranten over voor uitzetting. ‘Het Mensenrechtenhof heeft voorkomen dat nog twee mensen naar Rwanda worden gestuurd. Van twee anderen is het ticket geannuleerd. Er blijft slechts eentje over', meldde hulporganisatie Care4Calais op Twitter. Even later gevolgd door: ‘Ook het laatste ticket is geannuleerd. Er gaat niemand naar Rwanda'.
Truss weigerde een bedrag op de vlucht te plakken, maar volgens grove schattingen bedragen de kosten voor het charteren van het toestel 600.000 euro.
Het beleid ligt uiterst gevoelig in het VK. Prins Charles liet via het paleis aan huiskrant The Times weten de deportaties naar Rwanda ‘vreselijk’ te vinden. In hetzelfde dagblad keerde de Anglicaanse kerk zich in een open brief tegen het ‘immorele’ besluit. ‘Ons christelijke erfgoed zou ons moeten inspireren om vluchtelingen te behandelen met compassie, eerlijkheid en gerechtigheid, zoals we al eeuwen doen’, schreven religieuze kopstukken.
Ons christelijke erfgoed zou ons moeten inspireren om vluchtelingen te behandelen met compassie, eerlijkheid en gerechtigheid, zoals we al eeuwen doen
Premier Boris Johnson stelt het tegenovergestelde. Wie zich keert tegen de controversiële methode, ondersteunt volgens hem de criminele organisaties die alleen dit jaar al 10.131 mensen tegen forse betalingen in gammele boten propten. Critici, onder wie de douaniers, herkennen in de vluchten naar Kigali een populistische daad van een regering in het nauw. Johnson zou na diverse schandalen de rechtse kiezer voor zich willen (terug)winnen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Leave-kamp
Immigratie vormde een speerpunt rond het EU-referendum in 2016. Het zogenaamde Leave-kamp, waarin voorstanders van de brexit zich verenigden, beloofde de grenzen waterdicht te maken. De aanhoudende stroom van foto’s van vluchtelingen die Het Kanaal oversteken, wekt een beeld van onmacht. Door de vlucht naar Rwanda door te drukken, wil Johnson een statement maken.
Door een Memorandum van Overeenstemming - en geen verdrag - met Rwanda te sluiten, omzeilt Johnson het parlement. De Britse senaat, waarin 23 Anglicaanse bisschoppen zitting nemen, willen onderzoeken of het plan niettemin tegen internationale afspraken ingaat. De Hoge Raad gaf Johnson gistermiddag het voordeel van de twijfel. Het toestel mocht opstijgen, mits gedeporteerden terug konden keren als het plan in strijd blijkt te zijn met de wet.
Vijfjarige pilot
Rwanda krijgt van het VK bijna 200 miljoen euro voor de vijfjarige pilot. Deze som kan oplopen als de operatie soepel verloopt. In het land, door de Verenigde Naties als onveilig bestempeld, komen de vluchtelingen in hostels. Als aan hen asiel wordt verleend, mogen ze werken en een studie volgen. Minister Truss laat zich niet afschrikken door de juridische tegenslag. Ze beloofde dat voor het einde van het jaar de vluchten naar Kigali vol zitten.
Kijk onze trending nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
OORLOG OEKRAÏNE
LIVE | Zelenski spreekt deze week Europees Parlement toe
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat Oekraïne klaar is om steun te leveren aan Turkije na de zware aardbeving van maandag. En Zelenski bezoekt deze week het Europees Parlement. Daar zal hij een toespraak houden. Volg alle ontwikkelingen van de oorlog in ons liveblog hieronder. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUMmet video
Waarom knapt Rwanda het vuile werk van de Britten op?
Het Verenigd Koninkrijk heeft een omstreden deal gesloten met Rwanda om asielzoekers per vliegtuig over te brengen naar het Afrikaanse land. De Britse premier Boris Johnson rekent vooral op een afschrikeffect. -
‘Britse brandweermannen maakten foto’s van omgekomen vrouwen in autowrakken’
De Britse politie doet onderzoek naar een lokaal brandweerkorps na meldingen over personeel dat foto’s heeft gemaakt en gedeeld van dode lichamen. In WhatsAppgroepen zouden vernederende opmerkingen zijn gemaakt over de - in veel gevallen - verkeersslachtoffers.
-
met video
Verenigd Koninkrijk wil vluchtelingen laten opvangen door Rwanda
Rwanda gaat asielzoekers opvangen voor het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Vincent Biruta donderdag gezegd. De Britse oppositie en vluchtelingenorganisaties veroordelen het plan en vinden het ‘onwerkbaar’ en ‘onmenselijk’. -
-
-
Update/met video
China keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af: ‘Overduidelijke overreactie’
De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdagavond de vermeende Chinese spionageballon die de afgelopen dagen boven Amerikaans luchtgebied zweefde uit de lucht geschoten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Er is nu een operatie gaande om de brokstukken van de ballon te verzamelen en veilig te stellen. Ondertussen heeft ook Colombia melding gemaakt van een object in het luchtruim dat leek op een ballon. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen