Vlnr.: de Britse premier Boris Johnson, de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president  Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Giuseppe Conte en Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Op dit ‘familieportret’ tijdens de vandaag begonnen G7 ontbreken de Amerikaanse president Donald Trump, de Japanse premier Shinzo Abe en de Canadese premier Justin Trudeau.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlnr.: de Britse premier Boris Johnson, de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Giuseppe Conte en Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Op dit ‘familieportret’ tijdens de vandaag begonnen G7 ontbreken de Amerikaanse president Donald Trump, de Japanse premier Shinzo Abe en de Canadese premier Justin Trudeau. © AFP

Een gezellig familieportret op de G7, maar niet heus

Een groepsportret van een hechte familie is het zeker niet. De deelnemers aan de zojuist begonnen G7 Top poseren eensgezind, maar het zijn roerige tijden. Achter gesloten deuren knettert het straks. Waarover kibbelen de rijkste democratische grootmachten?

Emmanuel Macron (Frankrijk), de opgewonden gastheer

Macron is ambitieus als altijd maar heeft in eigen land flink aan geloofwaardigheid ingeboet door de Gele Hesjes en wat schandalen die trouwens elke Franse president overkomen. Beloofde zijn landgenoten pas nog weer dat het allemaal goed zou komen. Ook deze potentieel explosieve G7 heeft hij onder controle, zo horen we. Macron staat alvast lijnrecht tegenover Boris Johnson als het over brexit gaat. De Franse president deed eerder opzichtige pogingen Donald Trump te paaien door hem tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk overdreven te vleien. Dat hielp weinig. Trump en Macron ruziën nu ook. Bijvoorbeeld over Google, Apple en Franse wijn. Macron heeft vlak voor de Top de Braziliaanse president Bolsonaro nog even uitgemaakt voor ‘leugenaar’ en hem passiviteit verweten terwijl het Amazonegebied brandt. Riskante aanloop naar dit familieweekendje want Bolsonaro is een bewonderaar van Donald Trump die zijn Braziliaanse fan dus weer prijst op twitter.