Volledig scherm
Kim Jong-un (links) en zijn vrouw Ri Sol-ju op een foto uit juni 2019. © EPA

'Echtgenote Kim Jong-un al maanden buiten beeld'

De echtgenote van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un is al zo'n vier maanden niet meer in het openbaar gezien. Dat leidt tot speculatie over de reden van haar afwezigheid, bericht het Zuid-Koreaanse Yonhap News.

Ri Sol-ju verscheen eind juni voor het laatst in de openbaarheid tijdens een bezoek van de Chinese leider Xi Jinping aan Pyongyang. Staatsmedia in de geïsoleerde dictatuur zouden inmiddels al 122 dagen niet meer hebben bericht over openbare optredens door Ri. Haar echtgenoot Kim legde in die periode zonder haar officiële bezoeken af.

Het is volgens Yonhap ongebruikelijk dat Ri niet meer opduikt in berichtgeving van Noord-Koreaanse staatsmedia. Ze zou doorgaans maandelijks worden genoemd. De zus van leider Kim, Kim Yo-jong, lijkt voor haar in te vallen. Zij vergezelde haar broer onder meer tijdens de herdenking van het overlijden van hun grootvader Kim Il-sung, de Noord-Koreaanse Vader des vaderlands.

Niet eerste keer

Het is evenwel niet de eerste keer dat Ri langere tijd niet is gesignaleerd. Ze is in 2016 ongeveer negen maanden niet in de openbaarheid gezien. Dat leidde tot speculatie over een mogelijke zwangerschap.

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.