Volledig scherm
Geevacueerde assagiers wachten voor het Yaroslavsky-station in Moscow. © AFP

Duizenden Russen geëvacueerd na golf van telefonische bommeldingen

Meer dan 45.000 mensen zijn de afgelopen twee dagen geëvacueerd vanuit Russische vliegvelden, scholen en overheidsgebouwen. Het zou gaan om een ongekende golf van valse bommeldingen. Er zijn geen bommen gevonden op de betreffende locaties. Volgens nieuwsbureaus kwamen de anonieme telefoontjes van internetbelsystemen, die moeilijk konden worden getraceerd.

,,Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt: 100 procent georganiseerd 'telefoonterrorisme''', aldus Frants Klintsevich, vicevoorzitter van het Russische Comité Defensie en Veiligheid in een interview met persbureau Bloomberg. ,,Het enige doel hiervan is om destructie in gang ​​te zetten en paniek te zaaien. Het zou kunnen dat dit voorbereidend werk is voor een serieuze terroristische aanval."

Russisch persbureau RIA Novosti voert een onbekende bron op binnen de beveiligingsdiensten, die beweert dat gisteren 45.000 mensen geëvacueerd zijn uit 205 gebouwen in 22 steden. Het zou gaan om gemeentehuizen, scholen en andere officiële gebouwen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid weigert vooralsnog commentaar te geven.

Internetbelsystemen

Vandaag zijn meer bedreigingen en evacuaties gemeld in steden door het hele land, van Petropavlovsk-Kamchatsky in Siberië tot Kaliningrad aan de Oostzee. Drie winkelcentra in Moskou werden ook ontruimd na telefoontjes over bommen, meldt staatspersbureau Tass. De politie onderzoekt ook meldingen op verschillende treinstations.

Oorspronkelijk werd gedacht dat het om een soort oefening ging. Klintsevich en andere officials zeiden echter dat de bron uit Oekraïne zou kunnen komen.

Volledig scherm
Een security guard blokkeert de ingang van een Russisch warenhuis. © REUTERS