Migranten die al in Italië staan geregistreerd, kunnen voortaan door Duitsland worden teruggestuurd.
Volledig scherm
Migranten die al in Italië staan geregistreerd, kunnen voortaan door Duitsland worden teruggestuurd. © EPA

Duitsland bereikt akkoord met Italië over terugsturen migranten

Duitsland heeft volgens minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) een akkoord bereikt met Italië over het terugnemen van migranten. ,,Alleen de handtekeningen van mijn Italiaanse collega en mijzelf ontbreken'', zei de CSU-politicus vandaag in de Bundestag, de Duitse Tweede Kamer.

Door het akkoord kan Duitsland voortaan migranten terugsturen die al in Italië zijn geregistreerd. Duitsland maakte eerder al dergelijke afspraken met Spanje en Griekenland.

Seehofer zei dat het vermoedelijk nog een paar dagen duurt tot de ondertekening een feit is. ,,Om reiskosten te besparen, wisselen we de papieren uit", aldus Seehofer. ,,Maar het is gelukt." Bronnen rond het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zeggen overigens dat de onderhandelingen pas zijn afgesloten als de deal is ondertekend.

Struikelblok

Het akkoord is onderdeel van de strengere afspraken rond migranten in Duitsland. Seehofer beloofde eerder dit jaar dat er voor het einde van het jaar nieuwe immigratiewetgeving wordt opgesteld. Het thema was eerder nog een struikelblok dat de regering bijna ten val bracht. Seehofer pleitte voor een strenger asielbeleid op nationaal niveau, terwijl bondskanselier Merkel liever zag dat Europa zijn verantwoordelijkheid zou nemen.