Volledig scherm
© AFP

Duitse overheid raadt Joden aan niet overal hun keppeltje te dragen

De antisemitisme-commissaris van de Duitse bondsregering heeft Joden geadviseerd niet overal in Duitsland een keppel te dragen. ,,Helaas moet ik dat zeggen”, vertelde Felix Klein in een interview met Duitse kranten. Volgens Klein kan het dragen van een keppel gevaarlijk zijn vanwege het toegenomen antisemitisme.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann moedigde de Joden in Duitsland juist aan om een keppel, in het Hebreeuws ‘kippa’, te dragen. ,,Iedereen kan en moet zijn kippa dragen, waar en wanneer hij maar wil”, zei Herrmann. Het dragen van een keppel is onderdeel van de religieuze vrijheid. ,,Als we toegeven aan joodse haat, laten we het veld over aan rechtse ideeën”, zei de CSU-politicus.

Meer antisemitisme

In 2018 is het aantal antisemitische misdrijven in Duitsland sterk gestegen: 19,6 procent meer dan in 2017. In totaal ging het om 1799 gevallen.

Kijk hier naar Angela Merkel, die eerder al waarschuwde voor opkomende jodenhaat:

  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
    VIDEO

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”