Hongaarse neonazi's brachten deze week een eerbetoon aan de SS-tankdivisie die 75-jaar geleden, in Boedapest, felle weerstand bood tegen het oprukkende Russische leger.
Volledig scherm
Hongaarse neonazi's brachten deze week een eerbetoon aan de SS-tankdivisie die 75-jaar geleden, in Boedapest, felle weerstand bood tegen het oprukkende Russische leger. © REUTERS

Duitse eigenaar SS-monument staat terecht in Frankrijk

Duitse neonazi’s houden hun bijeenkomsten graag net over de grens met Frankrijk. In het dorpje Loutzviller is iemand te ver gegaan met een monument voor een beruchte SS-divisie. De eigenaar moet morgen in Frankrijk voor de rechter verschijnen.

Wie weleens in het Frans-Duitse grensgebied Elzas-Lotharingen van de hoofdweg is geraakt, kent ze wel: slecht onderhouden B-wegen, vergeten boerengehuchten met bouwvallige boerderijen waarbij versleten bordjes ‘Te Koop’ staan. De streek loopt leeg. De laatste boeren geven er hun bedrijven op, de bus naar Sarreguemines rijdt nog maar twee keer per dag, als hij al gaat. Niemand die daar nog komt, laat staan er een feestje wil geven, behalve dan neonazi-groepen en hun sympathisanten uit Duitsland.

In het Frans-Duitse landschap klonken de laatste jaren regelmatig keiharde rockconcerten van neonazibands. Bewoners durfden niet echt te klagen over de bijzondere bezoekers bij de concerten die af en toe de Hitlergroet brachten. Er werd onverstaanbaar gebruld in het Duits door mannen in zwarte T-shirts, met getatoeëerde armen en kale koppen, zei een burgemeester. Maar omdat er voor de politie niets was voorgevallen in strijd met de openbare orde bleef het daarbij. Toch groeide het ongemak. ,,Stel dat de aanhangers van Islamitische Staat hier bijeen willen komen, krijgen ze dan ook toestemming”, zo vroeg eens de burgemeester van een ander dorp, Lengelsheim, zich af in de lokale media.

17e SS Divisie

Maar inmiddels is het moeilijker geworden voor Duitse nazivsympathisanten om concerten en bijeenkomsten te organiseren bij de buren. Ze zijn een grote stap te ver gegaan met een monument voor de 17e SS Pantzergrenadier Division. Dat is een in Frankrijk beruchte eenheid die een kwart van het dorp Maillé uitroeide, in het departement Indere-et Loire. Op 25 augustus 1944 werden in hartje Frankrijk 124 bewoners, inclusief 50 kinderen uitgemoord bij wijze van represaille voor de aanslagen van het Franse verzet. Anders dan die andere plek waar de SS’ers vreselijk huishielden, Oradour-sur-Glane, werd Maillé wel herbouwd.

Het waren verbijsterde wandelaars in Lotharingen die het illegale monument ‘ter ere van de gevallenen’ van de SS-divisie ontdekten. Een brok van 500 kilo beton, volgens de politie met als opschrift de strijdkreet van de divisie: ‘Drauf, Dran und Durch’ (zeg maar: Erop, Ertegenaan, Eroverheen) . Er lagen verse bloemen bij. Een communistisch afgevaardigde in de regioraad zette het op haar twitteraccount en eiste dat de steen werd verwijderd. Het monument bleek te staan op een particulier terrein maar was zichtbaar vanaf de openbare weg. Volgens de Franse aanklager was er sprake van ‘een rechtvaardiging van misdaden tegen de mensheid’.

De eigenaar van de grond bleek een Duitse familie. Zij zouden ook het monument hebben bekostigd en moeten daarom nu voorkomen.

 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”