Volledig scherm
Portret van het sinds 1983 vermiste Italiaanse meisje Emanuela Orlandi . © internet

Doorbraak na 36 jaar: Vaticaan opent graven in zaak verdwenen Emanuela (15)

Er is een kans dat één van de beroemdste onopgeloste vermissingszaken ter wereld volgende week een climax bereikt. Het Vaticaan heeft de opening bevolen van twee graven waarin mogelijk de stoffelijke resten van Emanuela Orlandi verborgen liggen. De familie zoekt haar al meer dan 36 jaar en houdt rekening met het scenario dat ze op de oude en kleine ‘Teutoonse begraafplaats’ ligt, vlak naast de Sint-Pieterskerk.

De familie van Emanuela Orlandi heeft de afgelopen jaren met grote regelmaat geklaagd over het gebrek aan medewerking van het Vaticaan en is nu blij met ‘deze doorbraak’, aldus persbureau ANSA. Volgens de planning moet het openen van de graven op donderdag 11 juli plaatsvinden.

Anonieme brief

Emanuela, inwoner van Vaticaanstad en de dochter van een functionaris van de bank van het Vaticaan, verdween in 1983 toen ze op weg was naar muziekles. Haar lichaam werd ondanks jarenlange zoektochten nooit gevonden.

Een paar maanden geleden ontving haar familie een anonieme brief waarin beweerd werd dat het 15-jarige meisje begraven ligt in een tombe op het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi, een kerkhof in Vaticaanstad waar Duitsers, Oostenrijkers, Nederlanders en Vlamingen begraven liggen. Bovenop de tombe staat het standbeeld van een marmeren engel die naar de grond wijst. ,,Zoek daar waar de engel wijst”, schrijft de anonieme tipgever in de brief.

Mysterieus

De verdwijning van Emanuela Orlandi staat bekend als een van de meest mysterieuze vermissingszaken ter wereld. In de loop der jaren zijn er allerlei theorieën verspreid over een ontvoering door geestelijken of diplomaten voor seksorgieën. Daar zou ook een ander 15-jarig meisje, Mirella Gregori, het slachtoffer van zijn geworden. Zij verdween op 7 mei 1983 in Rome en is ook nog steeds spoorloos.

Ook werd gespeculeerd over een link met de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 of een link met de georganiseerde misdaad en de ondergang in 1982 van de Banco Ambrosiano, waarvan het Vaticaan aandeelhouder was. Volgens een andere theorie zou ze gegijzeld zijn om vrijlating af te dwingen van Mehmet Ali Agca, een Turkse schutter die in 1981 probeerde Paus Johannes Paulus II te vermoorden.

In de onderzoeken naar de verdwijning van Orlandi komt de inmiddels niet meer bestaande bende Banda della Magliana vaak naar boven. De duistere bende was een soort Romeinse maffia. Van de zes personen die ooit werden verdacht van doen te hebben met de verdwijning van Orlandi, waren er vijf lid.

Anonieme beller

In 2005 beweerde een anonieme beller in een Italiaans tv-programma dat het geheim van haar ontvoering mee in het graf werd genomen door Enrico ‘Renatino’ De Pedis, een maffiabaas die in de jaren 1980 de gevreesde Magliana-bende leidde. Zijn graf werd uiteindelijk opgegraven in 2012, maar er werd geen verband gevonden met de dood van Orlandi.

Volledig scherm
© AP
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’