Portret van het sinds 1983 vermiste Italiaanse meisje Emanuela Orlandi .
Volledig scherm
Portret van het sinds 1983 vermiste Italiaanse meisje Emanuela Orlandi . © internet

Doorbraak na 36 jaar: Vaticaan opent graven in zaak verdwenen Emanuela (15)

Er is een kans dat één van de beroemdste onopgeloste vermissingszaken ter wereld volgende week een climax bereikt. Het Vaticaan heeft de opening bevolen van twee graven waarin mogelijk de stoffelijke resten van Emanuela Orlandi verborgen liggen. De familie zoekt haar al meer dan 36 jaar en houdt rekening met het scenario dat ze op de oude en kleine ‘Teutoonse begraafplaats’ ligt, vlak naast de Sint-Pieterskerk.

De familie van Emanuela Orlandi heeft de afgelopen jaren met grote regelmaat geklaagd over het gebrek aan medewerking van het Vaticaan en is nu blij met ‘deze doorbraak’, aldus persbureau ANSA. Volgens de planning moet het openen van de graven op donderdag 11 juli plaatsvinden.

Anonieme brief

Emanuela, inwoner van Vaticaanstad en de dochter van een functionaris van de bank van het Vaticaan, verdween in 1983 toen ze op weg was naar muziekles. Haar lichaam werd ondanks jarenlange zoektochten nooit gevonden.

Een paar maanden geleden ontving haar familie een anonieme brief waarin beweerd werd dat het 15-jarige meisje begraven ligt in een tombe op het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi, een kerkhof in Vaticaanstad waar Duitsers, Oostenrijkers, Nederlanders en Vlamingen begraven liggen. Bovenop de tombe staat het standbeeld van een marmeren engel die naar de grond wijst. ,,Zoek daar waar de engel wijst”, schrijft de anonieme tipgever in de brief.

Mysterieus

De verdwijning van Emanuela Orlandi staat bekend als een van de meest mysterieuze vermissingszaken ter wereld. In de loop der jaren zijn er allerlei theorieën verspreid over een ontvoering door geestelijken of diplomaten voor seksorgieën. Daar zou ook een ander 15-jarig meisje, Mirella Gregori, het slachtoffer van zijn geworden. Zij verdween op 7 mei 1983 in Rome en is ook nog steeds spoorloos.

Ook werd gespeculeerd over een link met de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 of een link met de georganiseerde misdaad en de ondergang in 1982 van de Banco Ambrosiano, waarvan het Vaticaan aandeelhouder was. Volgens een andere theorie zou ze gegijzeld zijn om vrijlating af te dwingen van Mehmet Ali Agca, een Turkse schutter die in 1981 probeerde Paus Johannes Paulus II te vermoorden.

In de onderzoeken naar de verdwijning van Orlandi komt de inmiddels niet meer bestaande bende Banda della Magliana vaak naar boven. De duistere bende was een soort Romeinse maffia. Van de zes personen die ooit werden verdacht van doen te hebben met de verdwijning van Orlandi, waren er vijf lid.

Anonieme beller

In 2005 beweerde een anonieme beller in een Italiaans tv-programma dat het geheim van haar ontvoering mee in het graf werd genomen door Enrico ‘Renatino’ De Pedis, een maffiabaas die in de jaren 1980 de gevreesde Magliana-bende leidde. Zijn graf werd uiteindelijk opgegraven in 2012, maar er werd geen verband gevonden met de dood van Orlandi.

Volledig scherm
© AP
 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”