Volledig scherm
Het reddingsschip Alan Kurdi met 65 migranten aan boord heeft koers gezet naar Malta. © SEA-EYE

Door Italië geweigerd reddingsschip Alan Kurdi op weg naar Malta

Migratiecrisis op zeeHet door de Italiaanse regering geweigerde schip de Alan Kurdi van de Duitse hulporganisatie Sea-Eye is van koers gewijzigd en stevent af op Malta. Daar hoopt de organisatie de 65 migranten die het voor de kust van Libië uit zee redde, af te kunnen zetten.

Aanvankelijk was het schip op weg naar het Italiaanse eiland Lampedusa, waar eerder op zaterdag ondanks een verbod van de Italiaanse regering het schip Alex met 45 migranten aanmeerde. Dit tot grote woede van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.

,,Als Europese regeringsleiders serieus zijn in hun afwijzing van het Italiaanse beleid, dan laten ze ons aanleggen in Malta en de migranten ontschepen’’, reageerde Gordon Isler, voorzitter van Sea-Eye. De Alan Kurdi verwacht zondagmiddag aan te komen bij Malta.

Mensensmokkel

De Alan Kurdi pikte de 65 migranten op uit de wateren voor de 250 kilometer zuidelijker geleden Libische kust. De hulporganisaties zeggen dat de vluchtelingen te water waren geraakt en dreigden te verdrinken. Volgens de Italiaanse autoriteiten zijn ze medeplichtig aan mensensmokkel en mag de Alan Kurdi geen Italiaanse haven binnenlopen.

Salvini eiste gisteravond van zijn Duitse collega Horst Seehofer dat deze zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij wilde onder geen beding dat de Alan Kurdi koers zou zetten naar Italië, ook niet als er overeenstemming zou zijn over de verdeling van de migranten over de EU. Als hun situatie aan boord verslechtert, is dat louter een zaak van Duitsland als vlaggenstaat, de kapitein en de bemanning. Italië is absoluut niet van plan de enige ‘hotspot van Europa’ te blijven, zei Salvini.

,,De bondsregering vraagt ​​me om Italiaanse havens te openen voor de schepen? Absoluut niet’’, aldus Salvini zaterdag in een verklaring. ,,We dringen er bij de regering-Merkel op aan om de schepen hun Duitse vlag af te pakken, want die helpen mensenhandelaren en smokkelaars en hun burgers die de Italiaanse wet overtreden, terug te halen.’’

Seehofer had Salvini eerder gevraagd de voortdurende crisis rond de reddingsschepen in de Middellandse Zee te beëindigen.

Italiaanse boot meert wel aan in Lampedusa

Ondanks een uitdrukkelijk verbod van de Italiaanse autoriteiten is vanmiddag een andere boot met 46 migranten aan boord wel de haven van Lampedusa binnengevaren. Het is een Italiaanse boot van een Italiaanse organisatie, genaamd de Alex. Salvini zei daarop dat de wet is overtreden, maar liet niet direct weten wat voor maatregelen hij zou nemen.

Later zaterdag bleek dat de boot in beslag wordt genomen door de politie. Dat liet het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten in een mededeling. Verder zal er een onderzoek gestart worden naar de bemanning van het schip, die deel uitmaakt van de ngo Mediterranea, voor medeplichtigheid aan illegale migratie.

De migranten aan boord kregen geen toestemming om voet aan grond te zetten in Italië nadat ze twee dagen hebben doorgebracht op het 18 meter lange schip. Mediterranea drong er bij de autoriteiten op aan om de ,,uitgeputte’’ migranten en bemanningen binnen te laten. ,,De schipbreukelingen en de crew zijn uitgeput. De mensen die wij hebben gered, hebben zorg nodig. Dit is een surrealistische situatie en hen laten wachten, is een onnodige wreedheid’’, aldus de organisatie op Twitter. 

Volledig scherm
De Alex komt aan in de haven van Lampedusa. © AP
Volledig scherm
© AP

Het voornaamste politieke betoog en beleid van Salvini is dat Italië moet ophouden migranten op te nemen. Vorig jaar kwamen er naar schatting 120.000 over zee naar het Zuid-Europese land. Salvini stelt dat met zijn beleid ‘de havens zijn gesloten’ voor mensensmokkelaars.

Salvini is net bekomen van de komst van het schip Sea-Watch 3 van de Duitse organisatie Sea-Watch. Een rechter op Sicilië heeft de gearresteerde kapitein van dat vaartuig, de Duitse Carola Rackete, dinsdag tot zijn grote ergernis weer op vrije voeten gesteld. Rackete wil nu een zaak over mensenrechten aanspannen tegen Salvini.

Strafbaar

In Nederland wil de VVD een ‘onderzoek’ naar de ‘mogelijkheid’ om reddingsoperaties zoals die van de Seawatch-3 strafbaar te maken. Het schip vaart immers onder de Nederlandse vlag. Het CDA steunt de liberalen, maar ChristenUnie en D66 zijn mordicus tegen elke stap in die richting en dreigen desnoods uit het kabinet te stappen. Dat wil niet zeggen dat er direct een crisisstemming heeft postgevat in Den Haag. Juist omdat de VVD, nu formeel ook, ‘slechts’ om een onderzoek naar juridische mogelijkheden vraagt.

Erg veel zorgen maken D66 en ChristenUnie zich toch al niet. Wie een hulpbehoevende niet helpt op zee, is volgens huidige wetgeving en internationale verdragen bovendien strafbaar.

 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Man dwingt vrouw zelfmoord te plegen: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man dwingt vrouw zelfmoord te plegen: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.