Volledig scherm
De rechtbank in het Chinese Dalian, verspreidde vandaag deze foto. De Canadees Robert Lloyd Schellenberg werd ter dood veroordeeld. De uitspraak verergert de diplomatieke spanning tussen Canada en China. © AFP

Doodstraf Canadees in China wegens drugs

Een Canadees is in China wegens drugssmokkel in hoger beroep veroordeeld tot de doodstraf. Hij was in eerste aanleg veroordeeld tot vijftien jaar cel. De aanklagers waren in beroep gegaan omdat ze die straf te licht vonden. 

Over de rechtszaak tegen Robert Lloyd Schellenberg is verder weinig bekendgemaakt.

De man zou in 2014 zijn gearresteerd en werd in november 2016 veroordeeld tot vijftien jaar. Zaterdag gelastte een gerechtshof in de provincie Liaoning dat hij opnieuw moest worden berecht, omdat hij een belangrijke drugscrimineel zou zijn en niet slechts een smokkelaar. Vandaag veroordeelde een rechter in Dalian Schellenberg tot de dood.

De Canadese premier Justin Trudeau beschuldigde China maandag na de uitspraak van de rechtbank van willekeurig gebruik van de doodstraf . ,,Het is een extreme zorg voor ons als regering, zoals het zou moeten zijn voor al onze internationale vrienden en bondgenoten, dat China ervoor heeft gekozen om willekeurig (de) doodstraf toe te passen ... zoals in dit geval'', zei hij tegen verslaggevers.

Huawei

Het vonnis komt in een periode van toenemende diplomatieke spanningen tussen China en Canada door de aanhouding van de prominente Chinese zakenvrouw Sabrina Meng Wanzhou in het Canadese Vancouver. Sinds deze topvrouw van de IT-gigant Huawei 1 december op verzoek van de VS werd aangehouden, zijn drie Canadezen opgepakt in China: voormalig Canadees diplomaat Michael Kovrig, consultant en Noord-Korea-kenner Michael Spavor en lerares Sarah McIver. McIver is inmiddels weer terug in Canada.