Volledig scherm
Beelden van de uitbarsting op 9 december. © AP

Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland loopt op tot vijftien

Het dodental na de vulkaanuitbarsting op White Island is opgelopen tot vijftien, hebben de autoriteiten in Nieuw-Zeeland vandaag gemeld. In de nacht van vrijdag op zaterdag bezweek een 21-jarige Australische vrouw, schrijven media in Nieuw-Zeeland.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid liggen er nog 27 mensen in ziekenhuizen in Nieuw-Zeeland en Australië. Tien van hen verkeren in kritieke toestand. Op White Island bevonden zich 47 mensen ten tijde van de vulkaanuitbarsting. Duikers van de Nieuw-Zeelandse politie en Marine hebben zaterdag de zoektocht hervat naar twee mensen die nog altijd worden vermist. Gisteren zijn de lichamen van zes mensen geborgen.

Premier Jacinda Ardern kondigde aan dat er maandag een minuut stilte wordt gehouden voor de slachtoffers. 

Alert Level

White Island ligt op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van het Noordereiland. Het eiland zelf is onbewoond, maar er worden wel toeristische rondleidingen gegeven. De vulkaan wordt constant gemonitord door wetenschappers, die de laatste weken al verhoogde ondergrondse activiteit waarnamen. Het Volcanic Alert Level werd daardoor onlangs nog opgeschaald naar niveau twee. Na de uitbarsting van vandaag is het dreigingsniveau opgeschaald naar niveau vier.

De Maori-naam voor het eiland is Whakaari. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en het heeft een beschermde status. 70 procent van de vulkaan ligt onder water. Het eiland is vanwege zijn vulkanische activiteit, zoals rook en kokende modderpoelen, populair onder avontuurlijke toeristen.