Volledig scherm
Beschuldigde Thomas C. staat terecht voor de doodslag op Sandra Stompf. © BELGA

Dochtertje (4) ziet hoe Nederlander haar moeder doodt met hakmes: ‘Ik zei stop, maar hij stopte niet’

De 42-jarige Nederlander Thomas C. bleef zijn vriendin steken, zelfs toen zijn dochtertje hem smeekte te stoppen. Dat bleek vandaag voor de Belgische rechter. C. wordt beschuldigd van doodslag op zijn 38-jarige vriendin en van poging doodslag op haar buurvrouw. ,,Mijn moeder is dood door mijn vader met een hakmes. Ik zei ‘stop’ maar hij stopte niet’’, verklaarde de 4-jarige dochter.

Volledig scherm
© BELGA

Op 10 juni 2015 ging het mis in de woning van de vrouw in het Belgische Onkerzele. Volgens C. vertelde Sandra Stompf die dag dat ze al een tijdje een relatie had met een andere man en sloegen zijn stoppen door. De vrouw liep een dertigtal snij- en steekverwondingen op met een mes en een hakmes en overleed aan haar verwondingen. 

De buurvrouw van het slachtoffer had tumult gehoord en kwam kijken. Ze werd ook aangevallen en gestoken door de Nederlander. Ze werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefde de aanval. C. moet zich daarom ook verantwoorden voor poging doodslag op de buurvrouw.

Vandaag werd het audiovisueel verhoor van de 4-jarige dochter afgespeeld. ,,Ik heb alles gezien’’, zei het meisje. ,,Mijn moeder is dood door mijn vader met een hakmes. (...) Mijn vader is ziek geworden. (...) Ik zei ‘stop’ maar hij stopte niet. Er was overal bloed. (...) Mijn broer heeft ook ‘stop’ gezegd. Mijn papa moest stoppen maar hij wou niet stoppen. Hij heeft niet goed geluisterd. (...) Ik wou mijn moeder daarna beter maken, maar ik kon haar niet beter maken.’’ Volgens de agente die het verhoor afnam, was het kind heel aangedaan.

Doodbloedde

Volledig scherm
Slachtoffer Sandra Stompf. © Privéfoto

Uit de getuigenis van de lijkschouwer bleek dat het slachtoffer doodbloedde nadat de longen geraakt werden. De vrouw had vier fracturen aan de schedel, drie steekletsels in de long, verschillende breuken van de ribben, twee steekwonden in het hart, een perforatie van het middenrif, twaalf snij- en kapverwondingen ter hoogte van het hoofd en tientallen afweerletsels. De fracturen aan de schedel waren aan de achterkant van haar hoofd, waardoor de vrouw met haar rug naar de verdachte moet hebben gestaan.

De buurvrouw had eveneens verschillende kapverwondingen en afweerletsels, vooral op de armen. De letsels waren niet dodelijk, stelde dokter Werner Jacobs. ,,Moest mevrouw zich te midden van een veld zonder medische hulp bevonden hebben, had ze wellicht na tien minuten het bewustzijn verloren door het bloedverlies en zou ze uiteindelijk overleden zijn, maar dat was niet het geval.’’ De vrouw is wel voor een deel arbeidsongeschikt en nog altijd onder de indruk van de gebeurtenissen. 

De zaak gaat morgen verder.

Volledig scherm
Thomas C. © Wouter Spillebeen
  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.