Dit zijn de slachtoffers van de vulkaanramp, hulpverlener geschokt: ‘Het was net Tsjernobyl’

De gigantische vulkaanuitbarsting op White Island in Nieuw-Zeeland heeft een zesde slachtoffer geëist. Het gaat om een gewonde die in het ziekenhuis is overleden. Ondertussen krijgen de slachtoffers een gezicht. Een hulpverlener heeft verteld over wat hij zag: ,,Het was net Tsjernobyl.”

Jaarlijks bezoeken meer dan 10.000 mensen White Island zonder enig probleem. Boten meren dan aan de oostkant van het eiland aan en toeristen lopen vervolgens van het strand naar de krater die vrij centraal op het eiland ligt. Maar maandag ging het mis. De vulkaan begon plots as te spuwen. Tientallen mensen konden geen kant op.

Op het moment van de eruptie waren er 47 mensen op het eiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden en verkeren in kritieke toestand. Er vielen minstens zes doden. De Nieuw-Zeelandse regering houdt er rekening mee dat er nog meer gewonden zullen overlijden. Er zijn ook nog mensen vermist. Wellicht zijn ook zij omgekomen. 

Volledig scherm
© AP

‘Schokkende ervaring’

Volledig scherm
© AP

Een hulpverlener die naar het eiland vloog om de slachtoffers te helpen, was geschokt door wat hij zag. ,,Het was te vergelijken met de scènes in de recente tv-serie Chernobyl”, vertelde Russel Clark. Alles was bedekt met vulkaanas. ,,Het maakte een verpletterende indruk. Het was echt een schokkende ervaring.”

De Amerikaanse toerist Michael Schade ontsnapte aan de dood. Hij was op het eiland een half uur voor de hel uitbrak. Niets wees er volgens hem op dat de vulkaan zou uitbarsten, maar er viel hem wel iets anders op. ,,Het enige opvallende was dat de bijen op het eiland zo actief waren. Het waren er veel. Een van de bijen stak mijn moeder”, vertelde hij aan BBC.

De politie heeft ondertussen de nationaliteit van alle 47 mensen bekendgemaakt die aanwezig waren op het eiland tijdens de vulkaanuitbarsting. Vijf komen uit Nieuw-Zeeland, 24 uit Australië, vier uit Duitsland, twee uit China, twee uit het Verenigd Koninkrijk, negen uit de Verenigde Staten en een uit Maleisië. Wie daarvan is overleden of gewond geraakt, is door de autoriteiten niet naar buiten gebracht. Maar sommige slachtoffers hebben in de Nieuw-Zeelandse en Australische pers toch een gezicht gekregen.

De doden

Volledig scherm
Hayden Marshall-Inman © rv

Zo is een lokale gids, Hayden Marshall-Inman, om het leven gekomen. Hij werkte voor White Island Tours dat toeristische uitstappen naar het eiland organiseert. Hij werkte al vijftien jaar als gids. ,,Hij is gestorven tijdens het beoefenen van zijn passie”, getuigde zijn broer. ,,Hij zal altijd herinnerd worden als de man met het grootste hart.”

Daarnaast heeft de Maleisische overheid bevestigd dat een van haar landgenoten is omgekomen. De identiteit van die persoon is nog niet bekendgemaakt.

Ook van een andere gids wordt gevreesd dat hij is omgekomen. De Nieuw-Zeelander Tipene Maangi (24) is vermist.

Volledig scherm
Tipene Maangi © RV

Daarnaast zijn er ook nog heel wat Australiërs vermist. Zo is er niets meer vernomen van een gezin uit Sydney. Het gaat om Anthony Langford (51), Kristine Langford, en hun kinderen Jesse (19) en Winona (17).

Volledig scherm
Kristine en Anthony Langford uit Sydney © rv

Er is eveneens niets meer gehoord van de Australische moeder Julie Richards (47) uit Brisbane en haar dochter Jessica (20), net zoals van de Australiërs Gavin Dallow (53) en Zoe Hosking (15) uit Adelaide.

Volledig scherm
Moeder en dochter Richards © rv

De politie heeft ondertussen een onderzoek ingesteld naar hoe de mensen zijn omgekomen bij het natuurgeweld. Volgens experts is er een kans van vijftig procent dat de vulkaan binnenkort nogmaals uitbarst. Daardoor kunnen reddingswerkers momenteel niet naar White Island.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Het hele eiland is bedekt met vulkaanas na de uitbarsting. © AFP