Robert Mueller.
Volledig scherm
Robert Mueller. © AFP

Democraten VS mogen Mueller-materiaal niet inzien

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft Democratische parlementariërs voorlopig verhinderd toegang te krijgen tot vertrouwelijk materiaal van speciaal aanklager Robert Mueller in het Rusland-onderzoek. Mueller onderzocht de inmenging van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen en de rol die president Donald Trump daarin mogelijk speelde.

Twee lagere rechtbanken hadden functionarissen van het ministerie van Justitie opdracht gegeven om geredigeerde delen van Mueller's 448 pagina's tellende rapport te overhandigen, samen met onderliggende documenten. Hieronder vallen ook verklaringen die door betrokkenen zijn afgelegd tegenover een zogeheten grand jury, die tijdens niet-openbare zittingen oordeelt of het door de openbaar aanklager verzamelde bewijs voldoende bewijst dat er een misdaad is gepleegd. Deze verklaringen zijn gedeeltelijk zwartgelakt, volgens het Witte Huis om de getuigen de beschermen.

Een door de Democraten geleide commissie in het huis van Afgevaardigden zegt dat het materiaal hen zou helpen te bepalen of president Donald Trump de wet heeft overtreden door het onderzoek van de FBI en Mueller naar Russische inmenging te belemmeren. Het uiteindelijke rapport van Mueller vond tien gevallen van mogelijke belemmering van de rechtsgang, maar sprak zich niet uit over de vraag of Trump schuldig was aan obstructie.

De regering stelt echter dat een federale onderzoeksrechter niet bevoegd is om te bepalen of deze informatie openbaar mag worden gemaakt. Dergelijk materiaal van een grand jury is normaal gesproken verzegeld, maar volgens federale regels mag een rechter openbaarmaking toestaan voor 'gerechtelijke procedures'. De belangrijke juridische vraag is, of dat ook betrekking heeft op onderzoeken naar afzetting van de president.

Eerder hadden rechtbanken parlementariërs wel toegestaan materiaal in te zien tijdens de afzettingsonderzoeken van presidenten Richard Nixon en Bill Clinton. De Amerikaanse advocaat-generaal Noel Francisco heeft het Hooggerechtshof verzocht de uitspraak te herzien.

Het Hooggerechtshof geeft de regering tot 1 juni de tijd om formeel in beroep te gaan tegen die uitspraak. Als de rechters besluiten de zaak te horen, komt een definitieve uitspraak pas na de presidentsverkiezingen van 3 november. Als de rechters weigeren het beroep te behandelen, moet het materiaal worden overhandigd.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.