Volledig scherm
Het Capitool in Washington, waar de commissie nog tot laat bijeen was. © AP

'Democraten stellen twee aanklachten tegen Trump op'

De Amerikaanse Democraten in de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden stellen twee aanklachten op tegen president Donald Trump. Volgens de krant The Washington Post willen de Democraten Trump vervolgen vanwege machtsmisbruik en het hinderen van het Huis van Afgevaardigden.

Drie bronnen binnen de Democratische Partij zeggen tegen de krant dat het plan nog niet af is, maar dat de grote lijnen van de aanklachten zijn opgesteld. De Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi sprak maandagavond met Jerry Nadler, de Democratische voorzitter van de commissie voor Justitie.

Nadler zei dat het gedrag van Trump een afzettingsproces rechtvaardigt. Hij zei aan het einde van een hoorzitting dat Trump zijn eigen belang boven het Amerikaanse belang stelt. Tijdens de negen uur durende hoorzitting kregen leden van de Democraten en Republikeinen het geregeld met elkaar aan de stok. De Democraten zijn voor een afzettingsprocedure. De Republikeinen steunen Trump, en betichten Adam Schiff, de voorzitter van de inlichtingencommissie, van een heksenjacht. 

Dinsdag worden de voorstellen voor de aanklachten officieel bekendgemaakt. Trump zou zijn macht hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin. Daarna zou hij het onderzoek hiernaar hebben tegengewerkt.

Ogen niet sluiten

,,Er is veel overeenstemming’’, zei Eliot Engel, de Democratische voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, na afloop van de bijeenkomst tegen verslaggevers. ,,Velen van ons kunnen hun ogen niet sluiten voor wat er in Oekraïne is gebeurd. Ik voel hier geen vreugde over, maar dit is iets wat we moeten doen. We moeten doen wat de Grondwet ons opdraagt.’’

,,De aanhoudende en voortdurende inspanningen van president Trump om een ​​vreemd land ertoe te dwingen hem te helpen om met vals spelen een ​​verkiezing te winnen, is een duidelijk en actueel gevaar voor onze vrije en eerlijke verkiezingen en voor onze nationale veiligheid’’, zei Dan Goldman, onderzoeksdirecteur van de inlichtingencommissie.

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.