Volledig scherm
Koning Albert II wil geen dna afstaan in de zaak rond zijn vermeende dochter Delphine Boël. Haar advocaten eisen nu een dwangsom. © EPA

Delphine Boël eist 5000 euro voor elke dag dat koning Albert II weigert dna-staal af te staan

Moet Koning Albert II een dna-staal afstaan of heeft zijn cassatieberoep deze verplichting tijdelijk ‘on hold’ gezet? Op 14 februari moet de rechter zich daarover uitspreken. De advocaten van Delphine Boël eisen alvast 5000 euro schadevergoeding per dag dat Albert weigert dna af te staan. Dat schrijft Le Soir.

Volgende week woensdag staan de advocaten van Boël en Albert II opnieuw lijnrecht tegenover elkaar. Inzet is het wel of niet verplicht afstaan van een dna-staal. Eind oktober besliste de rechtbank namelijk dat Jacques Boël noch de biologische noch de wettelijke vader was van Delphine. Om het vaderschap van Koning Albert II te onderzoeken, diende de koning zich binnen de drie maanden te onderwerpen aan een dna-test. De koning weigerde dat.

De rechter beslist volgende week of koning Albert voorlopig vrijgesteld wordt van het afstaan van een dna-staal of niet. De advocaten van Boël zeggen dat de koning  een staal móet afgeven. Maar de advocaten van de koning willen wachten op de uitspraak van het Hof van Cassatie. Dat kan nog anderhalf jaar duren.

Dwangsom van 5.000 euro

Om hun claim kracht bij te zetten, eisen de advocaten van Boël een dwangsom van 5000 euro per dag dat koning Albert weigert een dna-staal af te staan. Maar daarvoor moeten ze dus wel eerst gelijk krijgen van de rechter.

De uitspraak volgt op 14 februari.

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.