Definitief terugkeerverbod voor Britse IS-bruid (21) die trouwde met Nederlandse jihadist
Na jaren juridisch getouwtrek hebben de hoogste rechters in Engeland bepaald dat de Londense ‘IS-bruid’ Shamima Begum niet naar het land mag terugkeren om haar zaak te bepleiten. De nu 21-jarige vertrok zes jaar geleden naar het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat langs de rivier de Eufraat. In 2019 nam de regering haar de Britse nationaliteit af.
Delen per e-mail
Na de ineenstorting van het schrikbewind van IS in Syrië en Irak verbleef Begum in gevangeniskampen waar ze heeft geprobeerd het afnemen van haar Britse nationaliteit en het verbod terug te keren aan te vechten. De opperrechters lijken daar nu eindelijk een punt achter te hebben gezet. Volgens Britse media zijn ze niet alleen bezorgd over de bedoelingen van Begum, maar vrezen ze ook dat een heleboel jihadisten ook zouden terugkomen, als Begums poging was geslaagd.
Begum trouwde kort na aankomst in de Syrische stad Raqqa met de Arnhemse IS-strijder Yago Riedijk. Ze heeft daarom ook met de gedachte gespeeld naar Nederland te gaan. Begum kreeg drie kinderen die allemaal zijn overleden. Voor zover bekend zitten beiden opgesloten in het noordoosten van Syrië, dat door Koerden wordt beheerst.
De Britse regering ontnam haar het staatsburgerschap in 2019, nadat een journalist haar in een Koerdisch gevangenenkamp vond. De regering zei dat ze wel recht had op de Bengaalse nationaliteit, omdat haar ouders uit Bangladesh komen. Als dat niet het geval was geweest, had de regering haar niet de Britse nationaliteit kunnen ontnemen omdat iemand niet zonder nationaliteit mag komen te zitten, volgens de Britse wet.
Begum en haar advocaten hebben de Bengaalse optie aangevochten. En de voormalige jihadiste wilde toestemming om naar Engeland terug te keren om de nationaliteit terug te krijgen. Haar advocaten zeggen dat ze de zaak niet goed hebben kunnen voorbereiden, omdat ze haar amper hebben kunnen spreken. Zij mag geen telefoons gebruiken zolang ze vastzit in het kamp. De vrouw wordt door de Britse inlichtingendienst MI5 nog steeds gezien als bedreiging voor de Britse samenleving, vanwege haar eerdere toewijding aan IS.
Riedijk
De Nederlandse jihadist Yago Riedijk (26) verklaarde in maart 2019 dat hij Syrië niet verlaat zonder zijn vrouw. Het IS-stel vertrok enkele weken geleden uit de restanten van het kalifaat en gaf zich over aan Koerdische strijders. Begum, die als 15-jarig schoolmeisje uit Groot-Brittannië vertrok, zit nu vast in een speciale afdeling voor IS-vrouwen in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Riedijk zit in een Koerdische gevangenis in hetzelfde gebied. Hij is in Nederland al bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld, omdat hij zich had aangesloten bij een terroristische organisatie.
,,Ik wil terug naar Nederland. Dat is mijn droom, dat ik gewoon mijn kind kan opvoeden in Nederland. Maar mijn vrouw en kind achterlaten in Syrië, dat wil ik niet’’, zei de Arnhemmer destijds in een interview met deze krant. Dat vond plaats in een kantoor van de Koerdische autoriteiten, waar hij vanuit de gevangenis naartoe was gebracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BBC zet klachtenformulier online voor ‘te veel’ berichtgeving over dood Prins Philip
Lang niet iedereen in Groot-Brittannië is gelukkig met de non-stop documentaires en hommages die zijn gewijd aan de overleden prins Philip. De Britse staatsomroep BBC heeft inmiddels zoveel ergernis genoteerd over de aangepaste programmering dat er een speciaal klachtenformulier is opgesteld voor mensen die het allemaal ‘too much’ vinden. -
VIDEO
Franse grotbewoners geven eerste teken van leven: ‘Het is heel erg zwaar’
Vijftien Fransen gingen half maart voor een wetenschappelijk experiment in een grot wonen. Ze blijven er 40 dagen, zonder contact met de buitenwereld. Voor het eerst hebben ze nu zelf een boodschap naar buiten gestuurd. -
Biden pakt vuurwapengeweld in VS aan: ‘Het is een epidemie en internationale schande’
De Amerikaanse president Joe Biden zet de eerste stap om het vuurwapengeweld in zijn land aan te pakken. Hij wil onder meer een verbod op aanvalswapens voor particulieren, zoals een kalasjnikov. Biden kondigde de maatregelen vandaag aan, nu de druk toeneemt na een reeks dodelijke schietpartijen in de Verenigde Staten. -
Incident in kernreactor Iran kort na ingebruikname nieuwe uraniumcentrifuges
In de kerncentrale van Natanz in Iran was vanochtend een ‘incident’. Volgens het Iraanse atoomagentschap zijn er problemen met de elektriciteit in de reactor. De storing ontstond enkele uren nadat geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium in gebruik zijn genomen. -
Berging Nederlands spookschip bij Noorwegen tot morgen uitgesteld door slecht weer
De berging van het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika in Noorwegen kan nog niet beginnen doordat een helikopter nog niet kan opstijgen. Het reddingsteam van Boskalis wacht op groen licht van de Noorse kustwacht, maar het ziet er naar uit dat dat vandaag niet meer gaat gebeuren.
-
Turkije en EU wijzen naar elkaar in ‘sofagate’ Von der Leyen
Turkije en de Europese Unie geven elkaar de schuld van de vernederende ontvangst van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in Ankara. Turkije beweert dat er op aanwijzing van de EU geen stoel voor haar was klaargezet. Maar volgens de EU mochten ze de ontvangstruimte vooraf niet zien. -
Bloedige dag in Myanmar: 82 demonstranten gedood
Bij demonstraties in de stad Bago in Myanmar zijn vrijdag zeker 82 mensen om het leven gekomen. Het was één van de bloedigste optredens van de veiligheidstroepen in Myanmar tegen de pro-democratische demonstranten sinds de machtsgreep van het leger op 1 februari, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd verdreven. -
Prins Philip dooft vuur na explosie aan geweld in Noord-Ierland
Jongeren steken auto’s in brand, gooien molotovcocktails naar politieagenten en rellen op diverse plekken in Noord-Ierland. Het geweld roept herinneringen op aan The Troubles.