Volledig scherm
Mette Frederiksen © AFP

Deense premier countert Trump: Groenland is niet te koop

updateGroenland is niet te koop en het idee om het aan de Verenigde Staten te verkopen is absurd, zei de premier van Denemarken zondag. Zij reageerde nadat een economisch adviseur van president Donald Trump de Amerikaanse interesse had bevestigd om het grootste eiland ter wereld te kopen.

,,Groenland is niet te koop. Groenland is niet Deens. Groenland behoort tot Groenland. Ik hoop heel erg dat dit niet serieus is bedoeld”, vertelde de Deense premier Mette Frederiksen tijdens een bezoek aan Groenland aan de krant Sermitsiaq.

Trump zal begin volgende maand Kopenhagen bezoeken, wanneer het Noordpoolgebied op de agenda zal staan tijdens ontmoetingen met Frederiksen en premier Kim Kielsen van Groenland, een autonoom Deens gebied. 

Eerder wees de overheid van Groenland het idee al van de hand. Ane Lone Bagger, de Groenlandse minister van Buitenlandse Zaken: ,,We willen best zaken doen met de Verenigde Staten, maar wij zijn niet te koop.’’

Truman

De economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, bevestigde zondag mediaberichten van eerder deze week, dat Trump met zijn adviseurs had gesproken over het idee om Groenland te kopen.

,,Ik wil geen uitkomst voorspellen, ik zeg alleen maar dat de president, die een ding of twee weet over het kopen van onroerend goed, een aankoop in Groenland wil bekijken,” vertelde Kudlow aan Fox News.

Kudlow zei dat de situatie zich ‘ontwikkelde’ en merkte op dat de Amerikaanse president Harry Truman ook Groenland had willen kopen. ,,En Denemarken bezit Groenland, Denemarken is een bondgenoot, Groenland is een strategische plaats. En ze hebben veel waardevolle mineralen”, voegde Kudlow eraan toe.

Ook de bewoners van Groenland wezen de koop al af. Bekijk hier de beelden:

  1. Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreemrechts

    Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreem­rechts

    Het federale parket in Duitsland heeft bevestigd dat het in november een aanklacht ontving van de dader achter de racistische aanslag in Hanau. Tobias Rathjen (43) schoot woensdag negen bezoekers van twee shishalounges dood, daarna zijn moeder en vervolgens zichzelf. In een manifest schreef hij tevergeefs aangifte te hebben gedaan wegens ‘een ‘onbekende geheime dienst’ die ‘in de hersenen van mensen dringt’ om ‘wereldgebeurtenissen te controleren’.