Deelnemer Alpe d’Huzes stort 40 meter in ravijn

videoZes keer zou Arjen Bakker (18) uit Beilen vandaag omhoog gaan. Nu kijkt hij vanuit een rolstoel toe hoe zijn teamgenoten de top bereiken. Gisteren viel hij 40 meter naar beneden, nadat hij een steentje op de weg niet meer kon ontwijken. ,,Ik besef dat ik ook wel dood had kunnen zijn.”

,,Hij heeft een engeltje op zijn schouder gehad”, vertelt teamgenoot Heleen Cornelissen. Arjen wilde zijn vriendin gisteren nog even snel gedag zeggen en besloot de 1860 meter hoge Alpe d’Huez af te dalen om haar beneden te treffen. ,,Doordat ik een auto inhaalde kwam ik wat breder uit richting de bocht. Daar lag een steentje en voor ik het wist schoten mijn handen los van het stuur en vloog ik tegen de reling aan, zo er overheen.”

Arjen viel zo’n veertig meter naar beneden, een zijwaartse val, die een aantal keer gebroken werd door zijn rugzak. ,,Ik ben gaan rollen en vloog een keer over de kop, uiteindelijk kwam ik tot stilstand en op mijn rug terecht.” De auto die hij inhaalde zag het allemaal gebeuren en belde een ambulance die snel arriveerde maar niet naar Arjen toe kon komen. ,,Ik lag op een enorm steil stuk, vol rotsen. Het was er spekglad. Ze zijn met een touw naar me toe geklommen en uiteindelijk moest ik op een wiebelige brancard naar beneden worden getakeld.”

Schade

Na onderzoeken in het ziekenhuis bleek de schade mee te vallen. ,,Een wonder als je bedenkt hoe hij is gevallen,” vertelt zijn vriendin Judith, die tegelijk met de ambulance arriveerde op de plek van het ongeval.

Als troost mocht Arjen vandaag op krukken over de finish. ,,Maar het is zo zuur om niet echt mee te kunnen doen…” Vanmorgen vroeg om 4.00 uur zou hij eigenlijk afdalen en dat moment laat hem nog niet los… ,,Ik keek er zó naar uit. Ik zat er al zó lang op te wachten. Wat ga ik eten, wat ga ik aandoen? Dat soort vragen hielden me bezig. En dan ineens valt alles weg. Dat is vooral heel erg balen. Maar ik probeer me telkens maar te bedenken dat het ook heel anders had kunnen aflopen… dat helpt een beetje.”

,,Ik had een jaar lang getraind en ben net helemaal hersteld van een kruisbandblessure. Nu lijkt het erop dat die weer gescheurd is.” Een MRI moet dat in Nederland nog uitwijzen. ,,Maar de pijn voelt hetzelfde, dus ik vrees het ergste.”

2700 euro zamelde Arjen in voor de strijd tegen kanker, een bedrag dat alsnog naar Alpe d’HuZes gaat. 

Volledig scherm
© AD/Lisa Spit
Volledig scherm
© AD/Lisa Spit
  1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
  2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

    Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

    Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.