Volledig scherm
Soldaten bewaken de kerk in Kochchikade, een van de zes plekken waar dit weekeinde bommen ontploften. © AFP

De geschiedenis van Sri Lanka was al gedrenkt in bloed

De recente geschiedenis van Sri Lanka is gedrenkt in bloed. Een burgeroorlog tussen de Singalese meerderheid en Tamils (een hindoeïstische minderheid) duurde bijna drie decennia. De laatste jaren zijn er steeds meer spanningen tussen Singalezen en moslims. 

Met name de burgeroorlog trok diepe voren door het land. Ze begon in 1983 en kostte meer dan 70.000 levens. De Tamils wilden een eigen staat in het noordoosten van het eiland, maar de Singalezen wilden daar niks van weten. De oorlog begon met kleine aanvallen over en weer, maar ontaardde al snel in een bloedige strijd. Met name in de jaren negentig was het land in de greep van bloedige zelfmoordaanslagen door de Tamiltijgers, een militante organisatie. Zij gaven zich pas over in 2009.

Noodtoestand

De laatste jaren rommelt het vooral tussen de Singalezen en de moslims. De eersten zijn boeddhisten en vormen met zo’n 75 procent de overgrote meerderheid in Sri Lanka. Ze vinden eigenlijk dat de rest van het land ook boeddhistisch moet zijn. Voor minderheden, zoals de hindoes (20 procent) en christenen en moslims (5 procent) is niet zo veel ruimte.

Extremistische groepen zijn er als de kippen bij om incidenten met moslims aan te grijpen voor geweld. Het werd zelfs zo erg dat vorig jaar, voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog, de noodtoestand werd uitgeroepen. Na de dood van een Singalees, naar verluidt veroorzaakt door een moslim, werden in de provincie Kandy moskeeën en winkels en huizen van moslims aangevallen door fanatieke boeddhisten. Ook heilige islamitische plaatsen zijn regelmatig doelwit, vaak zelfs op aandringen van boeddhistische monniken.

Verwarring zaaien

De aanvallen van dit weekeinde zijn echter gericht op een heel ander deel van de samenleving. In drie kerken in Kochchikade, Negombo en Batticaloa werden tijdens de paasdienst bommen tot ontploffing gebracht. En in de hoofdstad Colombo waren drie vijfsterrenhotels het doelwit: het Shangri La, het Cinnamon Grand en het Kingsbury. Volgens de laatste berichten zijn er honderden doden en vele honderden gewonden.

Hoewel nog niemand de aanslagen heeft opgeëist, hebben ze het karakter van Islamitische Staat of een andere groep van moslimterroristen. Maar waarom zouden die hun werkterrein hebben verlegd naar Sri Lanka? En waarom zouden ze katholieken en toeristen aanvallen, terwijl het juist de boeddhisten zijn die het gemunt hebben op de lokale moslims? En wat als de Tamiltijgers weer zijn opgestaan, alhoewel niet erg waarschijnlijk? Dan kun je dezelfde vraag stellen: waarom katholieken en toeristen?

Een andere mogelijkheid is dat er een groepering is die zoveel mogelijk verwarring wil zaaien, om daar vervolgens misbruik van te maken. Een theorie die al rondgaat is dat de aanslagen zijn gepleegd door boeddhisten met als doel de moslims de schuld te geven. Anderen vrezen dat het inderdaad om IS gaat, en wel om teruggekeerde strijders uit het Midden-Oosten die hun moslimbroeders te hulp willen schieten. Ook zij gedijen bij verwarring en chaos.

Voorlopig is er echter nog helemaal niks duidelijk. De vrees is wel dat het dodental blijft stijgen.