Coronasluiting leidt tot paniek onder Marokkaanse reizigers
Het besluit van de Marokkaanse autoriteiten om plots een reisverbod van (en naar) verschillende steden in Marokko af te kondigen heeft bij Marokkanen ‘tot grote paniek’ geleid, aldus plaatselijke media.
Delen per e-mail
Nauwelijks enkele uren na de aankondiging van de ‘afsluiting’ van steden als Tanger, Tétouan, Fez, Meknes, Casablanca, Berrechid, Settat en Marrakech ontstond chaos op diverse ring- en snelwegen. De nieuwe maatregelen verrasten duizenden Marokkanen die al onderweg waren of op reis wilden. De Franstalige Marokkaanse krant L‘Opinion spreekt vanochtend van ‘grote paniek en een onbeschrijfelijke psychose’
,,We zien een ongelooflijke stroom automobilisten”, zei een kassamedewerker van de tolweg Casablanca-Rabat. Er was volgens haar veel stress onder reizigers die onderweg waren naar Casablanca omdat die vreesden daar niet op tijd aan te komen. Vannacht om middernacht gingen de steden in lockdown. Het besluit komt enkele dagen voor het Offerfeest dat in Marokko traditioneel wordt gevierd met een samenzijn van de hele familie. De risico’s van nieuwe verspreidingshaarden zijn dan groot.
De nieuwe beperking treft met name de economische hoofdstad Casablanca, gelegen in het westen van het land, de toeristische hoofdstad Marrakech in het zuiden, Tanger in het noorden, het tweede economische centrum van het koninkrijk en Fez, een stad in centraal Marokko.
Niet-naleving
Tot de afsluiting van de steden is besloten vanwege ‘de aanzienlijke toename van het aantal besmettingen met Covid-19’ de laatste dagen’, De Marokkaanse autoriteiten betreuren daarbij ook het ‘niet-naleven van preventieve maatregelen (in dit geval sociale afstand, het dragen van maskers en het gebruik van ontsmettingsmiddelen) door de meerderheid van de burgers, ondanks het feit dat ze in grote hoeveelheden beschikbaar zijn’.
In een persverklaring zeggen de autoriteiten ‘niet te zullen aarzelen om de sancties toe te passen waarin de wet voorziet’. De straffen voor het negeren van corona-preventiemaatregelen kunnen oplopen tot drie maanden gevangenisstraf en een boete van 1.300 dirhams ofwel 115 euro.
Uitzonderingen in de nieuwe lockdown gelden voor mensen met ‘dringende medische behoeften’ of mensen die in de openbare en particuliere sector ‘werken aan specifieke opdrachten’. Zij kunnen speciale reisautorisaties krijgen.
De maatregelen treffen vooral de Marokkaanse bevolking. Volgens woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er na de lock downs in de grote steden nog geen hulpverzoeken gekomen uit Marokko. ,,Het reisadvies voor Marokko is nog steeds oranje. De inreisbeperkingen die gelden voor Nederlandse reizigers op dit moment zijn nog steeds van kracht. Het reisadvies verandert niet door maatregelen die lokaal worden genomen.”
Sinds juni heeft het land toestemming gegeven voor de opening van cafés, restaurants, winkels en binnenlands toerisme.
Grootste dagelijkse stijging tot nu toe
Zondag zei het ministerie van Volksgezondheid dat er 633 nieuwe Covid-19-gevallen waren geregistreerd, een van de grootste dagelijkse stijgingen tot dan toe. Het totaal aantal bevestigde infecties komt daarmee op 20.278 voor het land. Er waren 313 sterfgevallen en 16.438 genezingen.
Marokko heeft 1,1 miljoen tests uitgevoerd en het dragen van maskers verplicht gesteld. Het heeft nu een noodbesluit verlengd tot 10 augustus.
Ondanks de berichten dat het in Marokko de goede kant opging met het virus deed Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem onlangs nog een oproep deze zomer uit voorzorg nog niet terug te gaan naar Marokko.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update Beveiliging Capitool onder hoogspanning: lockdown om brand in daklozenkamp
Het Capitool in Washington is vanmiddag Nederlandse tijd even in lockdown gegaan vanwege een ‘externe dreiging’. Er mocht niemand meer in of uit. Korte tijd later maakten autoriteiten bekend dat het ging om een brand enkele blokken verderop en dat er geen direct gevaar bestond voor het regeringsgebouw en de mensen daarbinnen. -
Tweelingzus (96) sterft 2 dagen vóór vaccinbrief aan corona, zus overleeft virus
Overlijden aan het coronavirus terwijl je in de wacht staat om het verlossende vaccin te krijgen. Het overkwam de 96-jarige Doris Hobday, de helft van de oudste identieke tweeling van het Verenigd Koninkrijk. Haar overlijden dompelt de familie en Britse showbizz in diepe rouw. Hobday en haar zus, die inmiddels uit het ziekenhuis is ontslagen, groeiden in de loop der jaren uit tot geliefde talkshowgasten. -
Gasbel verhit aartsrivalen Turkije en Griekenland
Het is weer hommeles tussen Turkije en Griekenland. Dit keer gaat het om de zeebodem rond een piepklein eilandje. Het is Grieks, maar de Turken ruiken er gas. Toeristen pakken alvast hun biezen. -
Wereldwijde kritiek op arrestatie Navalny: ‘Hij moet onmiddellijk vrijgelaten worden’
Wereldwijd is forse kritiek geuit op de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Jake Sullivan, de Nationaal Veiligheidsadviseur van president-elect Joe Biden, zei zondag dat Navalny ‘onmiddellijk vrijgelaten’ moet worden. Ook andere landen roepen op tot zijn vrijlating. -
video Van Bernie Sanders’ wanten tot slapende Clinton: over deze inauguratiebeelden raakt Amerika niet uitgepraat
Joe Biden is gisteren officieel beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Die historische gebeurtenis leverde veel memorabele beelden op, waar ze in Amerika niet over uitgepraat raken. Van een speciale boks tot de wollen wanten van Bernie. Een overzicht.
-
PREMIUM
reportage Pepperspray en wapenstok: inwoners Washington nemen zelf maatregelen
De ingrediënten voor inauguratiedag in Washington: Biden-borden, Kamala-petjes en pepperspray. Bewoners van de Amerikaanse hoofdstad nemen hun eigen veiligheidsmaatregelen. -
'Biden wil vanaf dag één aantal besluiten Trump ongedaan maken’
Aankomend Amerikaans president Joe Biden wil in de eerste tien dagen na zijn aantreden tientallen zogeheten executive orders (presidentiële bevelen) uitvaardigen waarmee hij een aantal politieke beslissingen van zijn voorganger Donald Trump ongedaan wil maken. Dat schrijft de New York Times die over de plannen van de toekomstige regering beschikt. -
Video Portugese artsen moeten kiezen tussen leven en dood nu ziekenhuizen overspoeld worden
De ziekenhuizen in Portugal bezwijken haast onder de druk van de enorme toename coronapatiënten in de afgelopen weken. Op sommige plekken moeten artsen kiezen wie er wel, en wie er niet wordt beademd. Een keus tussen leven en dood. Artsen luidden de noodklok.