Coronasluiting leidt tot paniek onder Marokkaanse reizigers
Het besluit van de Marokkaanse autoriteiten om plots een reisverbod van (en naar) verschillende steden in Marokko af te kondigen heeft bij Marokkanen ‘tot grote paniek’ geleid, aldus plaatselijke media.
Nauwelijks enkele uren na de aankondiging van de ‘afsluiting’ van steden als Tanger, Tétouan, Fez, Meknes, Casablanca, Berrechid, Settat en Marrakech ontstond chaos op diverse ring- en snelwegen. De nieuwe maatregelen verrasten duizenden Marokkanen die al onderweg waren of op reis wilden. De Franstalige Marokkaanse krant L‘Opinion spreekt vanochtend van ‘grote paniek en een onbeschrijfelijke psychose’
,,We zien een ongelooflijke stroom automobilisten”, zei een kassamedewerker van de tolweg Casablanca-Rabat. Er was volgens haar veel stress onder reizigers die onderweg waren naar Casablanca omdat die vreesden daar niet op tijd aan te komen. Vannacht om middernacht gingen de steden in lockdown. Het besluit komt enkele dagen voor het Offerfeest dat in Marokko traditioneel wordt gevierd met een samenzijn van de hele familie. De risico’s van nieuwe verspreidingshaarden zijn dan groot.
De nieuwe beperking treft met name de economische hoofdstad Casablanca, gelegen in het westen van het land, de toeristische hoofdstad Marrakech in het zuiden, Tanger in het noorden, het tweede economische centrum van het koninkrijk en Fez, een stad in centraal Marokko.
Niet-naleving
Tot de afsluiting van de steden is besloten vanwege ‘de aanzienlijke toename van het aantal besmettingen met Covid-19’ de laatste dagen’, De Marokkaanse autoriteiten betreuren daarbij ook het ‘niet-naleven van preventieve maatregelen (in dit geval sociale afstand, het dragen van maskers en het gebruik van ontsmettingsmiddelen) door de meerderheid van de burgers, ondanks het feit dat ze in grote hoeveelheden beschikbaar zijn’.
In een persverklaring zeggen de autoriteiten ‘niet te zullen aarzelen om de sancties toe te passen waarin de wet voorziet’. De straffen voor het negeren van corona-preventiemaatregelen kunnen oplopen tot drie maanden gevangenisstraf en een boete van 1.300 dirhams ofwel 115 euro.
Uitzonderingen in de nieuwe lockdown gelden voor mensen met ‘dringende medische behoeften’ of mensen die in de openbare en particuliere sector ‘werken aan specifieke opdrachten’. Zij kunnen speciale reisautorisaties krijgen.
De maatregelen treffen vooral de Marokkaanse bevolking. Volgens woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er na de lock downs in de grote steden nog geen hulpverzoeken gekomen uit Marokko. ,,Het reisadvies voor Marokko is nog steeds oranje. De inreisbeperkingen die gelden voor Nederlandse reizigers op dit moment zijn nog steeds van kracht. Het reisadvies verandert niet door maatregelen die lokaal worden genomen.”
Sinds juni heeft het land toestemming gegeven voor de opening van cafés, restaurants, winkels en binnenlands toerisme.
Grootste dagelijkse stijging tot nu toe
Zondag zei het ministerie van Volksgezondheid dat er 633 nieuwe Covid-19-gevallen waren geregistreerd, een van de grootste dagelijkse stijgingen tot dan toe. Het totaal aantal bevestigde infecties komt daarmee op 20.278 voor het land. Er waren 313 sterfgevallen en 16.438 genezingen.
Marokko heeft 1,1 miljoen tests uitgevoerd en het dragen van maskers verplicht gesteld. Het heeft nu een noodbesluit verlengd tot 10 augustus.
Ondanks de berichten dat het in Marokko de goede kant opging met het virus deed Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem onlangs nog een oproep deze zomer uit voorzorg nog niet terug te gaan naar Marokko.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Franse vrouw in tranen als haar verkrachter als vrij man rechtszaal verlaat: ‘Is dit nog normaal?’
,,Is dit nog normaal? Op deze manier krijgen misbruikte vrouwen nooit gerechtigheid.” In een filmpje op sociale media klaagt de Franse Karine (25) over de straf die haar verkrachter opgelegd kreeg. Haar emotionele reactie maakt diepe indruk in Frankrijk. -
Met video
Doden en honderden gewonden na lek giftig gas in haven Jordanië
Zeker twaalf doden en ruim 260 gewonden, melden Jordaanse autoriteiten over een ramp in de Zuid-Jordaanse havenstad Aqaba, waar giftig chloorgas kon ontsnappen. Op sociale media waren beelden te zien van een gelige damp boven het water. Een container met het dodelijke spul zou tijdens het laden op een boot in het water zijn gevallen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Gasbel verhit aartsrivalen Turkije en Griekenland
Het is weer hommeles tussen Turkije en Griekenland. Dit keer gaat het om de zeebodem rond een piepklein eilandje. Het is Grieks, maar de Turken ruiken er gas. Toeristen pakken alvast hun biezen.
-
Ouders klagen ziekenhuis in VS aan voor het ‘met vuil linnengoed weggooien’ van lichaampje overleden baby
De ouders van een te vroeg geboren en daarna overleden baby in Boston, in de Amerikaanse staat Massachusetts, hebben een ziekenhuis aangeklaagd nadat personeel het lichaam van het kindje naar alle waarschijnlijkheid per ongeluk bij het afval had gedumpt. Ouders Alana Ross en Daniel McCarthy wilden hun Everleigh begraven, maar het ziekenhuis liet hen enkele dagen voor de begrafenis weten dat het lichaampje nergens te vinden was. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMRechtszaak
‘Roofdier’ Ghislaine Maxwell gaat de cel in, maar komt ze er ooit nog uit?
Niemand twijfelt eraan dat Ghislaine Maxwell vandaag van de rechter in New York een celstraf krijgt opgelegd voor het ronselen van meisjes voor de aan seks verslaafde Jeffrey Epstein. Het is alleen de vraag hoe lang de gevallen Britse socialite (60) achter de tralies belandt.